Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Wall Street: Katutappelu vai kansanliike?

Marko Maunula
Blogit Americana 3.10.2011 07:20

Wall Streetin mielenosoitukset jatkuvat nyt kolmatta viikkoa. Pienestä aktivistien ryhmästä on kehittynyt laajempi, lukuisia aatteita ja ideologioita sisältävä sekä kasvava massaliike. Tämä ei ole välttämättä hyvä asia.

Eilen New Yorkin poliisi pidätti yli 700 ihmistä Brooklynin sillalla, kun he yrittivät marssia kohti New York Cityn eteläkärkeä ja Wall Streetiä. Poliisin kovakouraisuus on nyt motivoinut muutaman merijalkaväen veteraanin lupaamaan, että he aikovat tulla paikalle puolustamaan mielenosoittajia. Kirjavasta liikkeestä on tulossa entistäkin kirjavampi, ja tilanne vaikuttaa jännittyvän entisestään.

Kuten Seattlen vuoden 1999 WTO-mellakat, Wall Streetin mielenosoitukset ovat sekava ja johtajaton liike. Se on houkutellut mukaansa niin anarkisteja kuin vanhan kaartin kapitalismin vihaajiakin, ja jopa pankkien pelastamisesta suuttuneita teekutsu-liikkeen sympatisoijia. Kuten Seattlen mellakat, liike on nyt vaarassa ajautua ääriryhmien ja raivon massapsykologian syliin.

Suuttumus on politiikassa hyvä renki mutta huono isäntä. Suuttumus on parhaimmillaan kanavoitavissa rakentavaksi joukkoliikkeeksi, joka siirtyy protestien kautta äänestysuurnille. Huonoimmillaan se muuttuu raivoksi kasvottomia paholaisia ja ”systeemiä” vastaan.

Poliittisesti Wall Street -mielenosoittajia on helppo ymmärtää. Argumentti, että Wall Street ja Washington ovat vastuussa Yhdysvaltain tämänhetkisestä taloussopasta on melko vahva. Samanaikaisesti Wall Street sekä erityisesti veronmaksajien rahoilla pelastetut suuret pankit ovat tahkonneet lamasta huolimatta ennätystuloksia. On ymmärrettävää, jos se sotii kansalaisten oikeudentajua vastaan.

Käytännön tasolla mielenosoitukset ovat silti vaarassa muuttua katupolitiikaksi sekä laumahengen riivaamaksi raivoamiseksi tuulimyllyjä vastaan. Kun mielenosoittajien kasvoille ilmestyy huiveja, protestit ovat saapuneet vedenjakajalle.

Toivottavasti tilanne kanavoituu oikeaksi poliittiseksi liikkeeksi ja rauhanomaiseksi vaikuttamiseksi. Sillä on potentiaalia kehittyä liberaaliksi versioksi teekutsu-liikkeestä, joka on ideologisesta onttoudestaan huolimatta demokraattinen, rauhanomainen, hyvin kanavoitu ja äärimmäisen tehokas liike. Jos tämä muuttuu Seattleksi, liberaalit argumentit häviävät paitsi tappelun poliisin kanssa myös kamppailun amerikkalaisten sydämistä.

Soundtrack: MC5, Looking at You.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Mielenkiintoista, että ilmeisesti Google ja Twitter sensuroivat tätä Occupy Wall Street -liikettä. Tagi #occupywallstreet pitäisi olla mitä ilmeisimmin Twitterin trending -listalla, muttei ole. On analysoitu eri lähteiden kautta, että sensurointia todellakin tapahtuu. Sinänsä mielenkiintoista, että näitä sosiaalisen median työkaluja käytettiin vapaasti Pohjois-Afrikan valtioiden murroksessa, mutta kun alkaa tapahtumaan palveluiden kotimaassa, astuukin sensuuri kehiin. Syykin on selvä — esim. J.P. Morgan on sijoittanut 400 miljoonaa Twitteriin. Kaksinaismoralismia! Kauankohan kestää että alkaa ilmestymään vaihtoehtoisia sosiaalisen median välineitä, jotka eivät ole kytköksissä sijottajiin joita nämä mielenosoitukset uhkaavat? Yhdessä tweetissä jenkeistä vaadittiin Al Jazeeraa näkymään televisiosta, että saataisiin puolueetonta ja avointa uutisointia tapahtumista.

Todella mielenkiintoista.

Raha- ja finanssitaloutta globaalistikin hallinnoivista piireistä on tullut yhteiskuntien ahne syöpä, jonka valta ylittää valtiovallankin länsimaissa.
Pankkien ylivalta ruokkii suuttumusta, ja se etsii purkautumiskanavia.

Kansa alkaa tajuta huijauksen, jonka takana on rahanahneet sieluttomat tahot, joilla on hillitön rahan ja hallitsemisen himo ja jotka halauvat tehdä kaikista kansoista velkojien orjia. Velkaannuttaminen on osa sodankäyntiä, jolla puolustuskyvyttömät naivistit saadaan koukkuun ja myöhemmin koko yhteiskunta. Lukijoiden kannattaisi lukea Riikka Söyringin hyviä analyysejä netistä osoitteesta http://www.magneettimedia. com jossa on sanottu monet asiat halki. tuo uusia näkökulmia.

Jutta sanoi: ”Kansa alkaa tajuta huijauksen, jonka takana on rahanahneet sieluttomat tahot, joilla on hillitön rahan ja hallitsemisen himo ja jotka halauvat tehdä kaikista kansoista velkojien orjia. Velkaannuttaminen on osa sodankäyntiä, jolla puolustuskyvyttömät naivistit saadaan koukkuun ja myöhemmin koko yhteiskunta.”

Ei nyt toki kannata liioitellakaan. Yhteiskunnallisia epäkohtia on syytä vastustaa ja mielenosoittaminen epätervettä kehitystä vastaan on hyvä asia. Se on kansalaisen oikeus. Markkinataloutta ei kuitenkaan ole syytä demonisoida, sitä pitää säätää. Markkinatalouden luoma hyvinvointi on itsestäänselvyys.

Pahoin pelkään, että yhteiskunnan rakenteiden uudistusta kannattavat joutuvat vähemmistöön, radikaalien huivipäiden ja wannabe-mellakkajohtajien pimentämäksi. Ei tuollainen mielenosoittaminen voi olla keräämättä sitä ns. vasemmistoanarkistista mellakoista nauttivaa roskasakkia, josta länsi-Eurooppakin hyvin tunnetaan. En epäile hetkeäkään, etteikö tämä porukka onnistuisi pilaamaan asiallisen mielenilmaisun. Tilanne johtaa väkivaltaisuuksiin, jolloin poliittinen sanoma unohtuu. Vahinko sinänsä.

En sanoisi ”markkinatalouden tuoma hyvinvointi”. Sanoisin protestanttisen työn etiikan ja länsimaisten arvojen kautta rakennettu hyvinvointi.

Lisätään yhteen valon nopeudella toimiva tiedonkulku, verkottuminen netissä ja muualla, rajoja rikkova globalisaatio ja vapaus kaikilla sektoreilla mukaan luettuna finanssimarkkinoiden innovointivapaus. Mausteeksi hieman suhdannevaihteluita, keskiluokkaista vyönkiristystä ja pitkäaikaista yleistä pelkoa sekä ahdistusta. Sekoitetaan kunnolla ja lämmitetään uunissa.
Ja kas, ei saatukaan pannukakkua eikä edes sekahedelmäsoppaa vaan ihka oikea mellakka!

Tämä on luonnollinen reaktio siitä pyramidihuijaukseen suoraan verrattavissa olevaan talousjärjestelmään, mihin Reaganin aloittama negatiivisia vapauksia jumaloinut politiikka väistämättä johtaa.

Ei ole olemassa talouden näkymätöntä kättä vaikka libertaristihenkiset tahot koittavat sitä manata esiin. Eihän järjestelmään, missä 90% taloudesta on reaalitaloudesta täysin irrallaan toimivia keinottelunstrumentteja, usko enää keskiverto Arvopaperi-lehden tilaajakaan. Kauppalehden Olli Herrala nähtävästi uskoo, mutta hän onkin positiivisten vapauksien vastustuksessaan poikkeus sääntöön.

Ludwig Van Misesilla, Ayn Randilla ja MIlton Friedmanilla on paljon selitettävää yläkerran taivaallisessa sikarikerhossa.

”Oho, ei se itsekkyyden ja selkärangattoman oman edun tavoittelu säteillytkään meidän kaikkien yhteiseksi hyväksi.”

Pyssysillä poikki Atlantin

Olkootpa se sitten vaikka Suomikonepistooli,mutta kovat ovat piipussa. Jutta Urpilainen sanoi että jo riittää. Nimittäin vivutus. Eurovaltioryhmän tukikassaa ei oteta SPV:n ,erityistarkoitusmekanismin, amerikaksi
Special Purpose Vehiclen peruspääomaksi.
Tim Geithnerin tyrkyttämä uusi kerros lainaa/-valtuuksia tehostaisi hätäkassan sinne 2 biljoonan
korkeuksiin. Sitten markkinamölinä vaimenisi.

Ja ”talouselämä” pääsisi kiitämään globaaliradallaan, kvartaalivuosisadan kokemuksen
pohjalta. Työt tehtäisiin latinalais-aasiassa ja
tuotteet kulutettaisiin euro-amerikassa. Yhteenkuuluvuus konkretisoituisi ro-ro siltana,
valokaapeliControllina ja vihdoin saamis-velkomis-Sopimuspapereiden kerrostumisena. Ne ovat
boikottiuhalla rangaistuskelpoisia markkinakurin
turvaajia. Olivat jo 1100-luvulla Champagnen
markkinapaikoilla kuten Troyesissa, Flanderin ja
Lombardian välissä. Siellä pohjoispäässä oli
se Brygge,jonka nimikkoluennon katollinen
Timo Soini juuri piti Englannissa Hesarin mukaan.
Britit toimittivat villaa laidunmailta (lampaat söivät
talonpojat) kanaalin yli kudottavaksi,viimeisteltäväksi Firenzessä ja muuta.

No työtä vieruksuva luonne ja pakkoenglanti tekee
netin avulla mahdolliseksi seurailla finanssien liikkeitä ihan päiväkohtaisesti eikä odotella Braudelia tai Marxia. Vaikka onhan tässä
aikaa. Ilmoitaudu Sinäkin sydämenvaihtojonoon
Kirurgin HUS oy tel. 09- 4321 tai jotain. Minä
puolestani kinuan yhdenvertaisuusosaani ja hyvinvointivaltioseteliäni geeninvaihtoon. Saapi
liukkaat öljyt -molempiin päihin.Että kuten
piispattaremme huokaa Toivossa on hyvä elää.

Riemukas edistys uhkaa katketa. Havard ja Yale
moninkertaistivat omat säätiönsä yritysvaltaus ja
eteenpäin -myyntistrategioilla,raaka-ainefutuureilla,
valuuttanvaihtohyrrillä -ja muulla. Matkimiskelpoista. Imitoijit tunnetaan kokardistaan,
MBA. Heitä alakouluineen on kymmenin tuhansin.
Koulutusinvestointi kannattaa. Pomokerros kasvaa
kilvan toimistotornien kanssa ( ja verstaiden sulkemisten kanssa,kotimainen haisee tarkastajahygieenikon nenään,anteeksi analysaattoriin.)

No Euroopan jäärät tekevät tenän. Kriisi olisi
mahdollisuus panna jenkeille hanttiin ! Oireita
viime vuosilta oli Berlusconin Fiat operaatio ja
Alitalia operaatio. Ihan pimeätä musssolinismia !
Mars oikeusistuimeen ! Eikä Italiassa vieläkään saa ottaa/erottaa palkkatyöläistä johdannaisinstrumenttina, laskentaperusteena
kysyntä/tarjonta-värähtelyt. Pöljät Pariisia myöten
suojelevat paikallismurteita,ruokien nostalgia-aromeita ja muita kaupanesteitä !

Ihmiskunnan sielusta otellaan rahan varjolla.
Paavi kävi valamassa uskoa Merkeliin näin sanoen
”markkinoiden ei siedetä estää politiikan päättäjiä toimimasta ihmisten parhaaksi”. Eikä ed.paavi
mobilisoinut taivaallisia sotajoukkoja Puolaan,jotta
Thacherin tokaisu ”mikä yhteisö,muka” olisi tullut
lihaksi. -Mutta muistaa pitää että jo edeltäjänsä
Jimmyt Callaghan ja Carter olivat tuskastuneina
irrottaneet otteensa sosialidemokratiasta.

Ellei kiristyspeli pääty kaksoistyrmäykseen, niin
sekasorron jokainen päivä on voitto Euroopalle
ja parhaimmistolle. Tappio diilereille Wall Streetilla ja Cityssä -sekä MBA taustapiruilleen Sanghaissa/
Pekingissä. EuroJokeri voisi olla sallia kiinalaisostot
Frankfurtin ja Pariisin ja Milanon pörsseissä.

G 20 kokoontuu marraskuussa Cannesiin Sarkozyn
puheenjohdolla. Siihen mennessä monta temppumarkkinaa ja konstirahaMiljardia huojuu ja
haihtuu. Vahinko vain että voi mennä se kuuluisa
lapsikin pesuveden mukana. Itse olisin kahdenvaiheilla että hyvää vaiko pahaa. Niin ovat
poliitikotkin lukuunottamatta Berlusconia,Schläebea
ja Trichetiä. Nyt jos koskaan Euron pitää panna
kampoihin markkinoiden ylivaltaa vastaan. Siksihän se oltiin perustettukin Herrat ajattelevat.
Jukka Sjöstedt

Meno Amerikassa muistuttaa kovasti sitä, mistä mekin nyt EU:n euroalueella saamme nauttia. Wall Streetin ja Washingtonin tilalle voidaan suoraan vaihtaa Ranskan ja Saksan suuret rahalaitokset.

Maunulahan kirjoittaa: ”Argumentti, että Wall Street ja Washington ovat vastuussa Yhdysvaltain tämänhetkisestä taloussopasta on melko vahva. Samanaikaisesti Wall Street sekä erityisesti veronmaksajien rahoilla pelastetut suuret pankit ovat tahkonneet lamasta huolimatta ennätystuloksia. On ymmärrettävää, jos se sotii kansalaisten oikeudentajua vastaan.”

Pohjattomassa ahneudessaan luottolaitokset ovat jopa ajaneet muutamat Euroopan maat konkurssin partaalle. Tosin näiden omalla suosiollisella avustuksella! Kun tuho uhkaa, on polkaistu käyntiin valtaisa omaisuuden pakkosiirto veronmaksajilta suurille rahalaitoksille.

Tuollainen toiminta ei ole enää markkinataloutta. Se on puhtaaksiviljeltyä riistokapitalismia! Onko länsimaissa yleensäkin menossa varsinaiset markkinatalouden tappotalkoot?

Samanlaisia mielenosoituksia kaivattaisiin Eurooppaankin – tosin kertoimella 1000 korotettuna. Taatusti nämä olisivat hyväksi länsimaiselle yhteiskunnalle, sillä kun kansalaisten pinna todella katkeaa, seuraukset ovat paljon vakavammat kuin on pelkillä mielenosoituksilla.

Nykyinen mellakointi Ateenassa, Lontoossa ja New Yorkissa on muistututus kuolevaisuudesta niille kyltymättömän ahneille keinottelijoille, jotka ovat ajanaat maailmantalouden kestämättömään jatkuvaan kriisiin. On unohtunut se, että yritystoiminnan alkuperäinen tarkoitus ja koko toiminnan legitimaatio perustuu ihmisille tarpeellisten hyödykkeiden tuotantoon. Kohtuullinen liikevoitto on korvaus siitä, että pääomaa luovutetaan tuotannon käyttöön, mutta yrityksen tarkoitus ei saa olla rahan tekeminen vaan tuotteiden tuottaminen. Tuotannollisesta toiminnasta tulee kaikkien siihen osallistuvien, siis työntekijöiden, rahoittajien ja hankkijoiden saada tuotantopanoksensa mukainen korvaus, mutta olennaisinta on, että asiakkaat saavat tarvitsemiaan hyödykkeitä kohtuuhintaan ja laadultaan riittävän hyvinä. Valtiovallan tulee lainsäädännöllä ja verotuskäytännöllä ohjata toimintaa sellaiseksi, että se on myös yhteiskunnan kokonaisedun mukaista, ja valtiovallalla tulee olla riittävän vahvat välineet talouspolitiikan toteuttamiseen. Jollei tähän suuntaan saada kehitystä pian käännettyä, on länsimaisella yhteiskunnalla edessään todella ankeat ajat.