Wall Street: Katutappelu vai kansanliike?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Wall Streetin mielenosoitukset jatkuvat nyt kolmatta viikkoa. Pienestä aktivistien ryhmästä on kehittynyt laajempi, lukuisia aatteita ja ideologioita sisältävä sekä kasvava massaliike. Tämä ei ole välttämättä hyvä asia.

Eilen New Yorkin poliisi pidätti yli 700 ihmistä Brooklynin sillalla, kun he yrittivät marssia kohti New York Cityn eteläkärkeä ja Wall Streetiä. Poliisin kovakouraisuus on nyt motivoinut muutaman merijalkaväen veteraanin lupaamaan, että he aikovat tulla paikalle puolustamaan mielenosoittajia. Kirjavasta liikkeestä on tulossa entistäkin kirjavampi, ja tilanne vaikuttaa jännittyvän entisestään.

Kuten Seattlen vuoden 1999 WTO-mellakat, Wall Streetin mielenosoitukset ovat sekava ja johtajaton liike. Se on houkutellut mukaansa niin anarkisteja kuin vanhan kaartin kapitalismin vihaajiakin, ja jopa pankkien pelastamisesta suuttuneita teekutsu-liikkeen sympatisoijia. Kuten Seattlen mellakat, liike on nyt vaarassa ajautua ääriryhmien ja raivon massapsykologian syliin.

Suuttumus on politiikassa hyvä renki mutta huono isäntä. Suuttumus on parhaimmillaan kanavoitavissa rakentavaksi joukkoliikkeeksi, joka siirtyy protestien kautta äänestysuurnille. Huonoimmillaan se muuttuu raivoksi kasvottomia paholaisia ja ”systeemiä” vastaan.

Poliittisesti Wall Street -mielenosoittajia on helppo ymmärtää. Argumentti, että Wall Street ja Washington ovat vastuussa Yhdysvaltain tämänhetkisestä taloussopasta on melko vahva. Samanaikaisesti Wall Street sekä erityisesti veronmaksajien rahoilla pelastetut suuret pankit ovat tahkonneet lamasta huolimatta ennätystuloksia. On ymmärrettävää, jos se sotii kansalaisten oikeudentajua vastaan.

Käytännön tasolla mielenosoitukset ovat silti vaarassa muuttua katupolitiikaksi sekä laumahengen riivaamaksi raivoamiseksi tuulimyllyjä vastaan. Kun mielenosoittajien kasvoille ilmestyy huiveja, protestit ovat saapuneet vedenjakajalle.

Toivottavasti tilanne kanavoituu oikeaksi poliittiseksi liikkeeksi ja rauhanomaiseksi vaikuttamiseksi. Sillä on potentiaalia kehittyä liberaaliksi versioksi teekutsu-liikkeestä, joka on ideologisesta onttoudestaan huolimatta demokraattinen, rauhanomainen, hyvin kanavoitu ja äärimmäisen tehokas liike. Jos tämä muuttuu Seattleksi, liberaalit argumentit häviävät paitsi tappelun poliisin kanssa myös kamppailun amerikkalaisten sydämistä.

Soundtrack: MC5, Looking at You.