Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Vuokrapuolueen vaalivaltti!

Marko Maunula
Blogit Americana 19.10.2010 23:24

Tämän vaalikauden suurin tähti on syntynyt! Jimmy McMillan, Rent Is Too Damn High -puolueen ehdokas New Yorkin osavaltion kuvernööriksi, räjäytti potin maanantain televisioidussa vaaliväittelyssä.

Miksi vaahdota teekutsu-kyltin alla, kun äänestäjillä on mahdollisuus kannattaa todellista muutosvoimaa? McMillanin kanta talouteen? ”Vuokrat ovat liian perhanan korkeat!” Homoliittoihin? ”Mina vihin sinut vaikka kenkäsi kanssa!”

Jimmy McMillan, muistakaa nimi. Syön vaikka hattuni, ellei tästä kaverista tule kansainvälistä mediahahmoa pariksi kuukaudeksi.

Videota miehestä löytyy täältä.

Soundtrack: Simo Salminen, Rotestilaulu.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Hmm… Tämä tarjoaa Suomen poliittisille opportunisteille merkittäviä mahdollisuuksia! ”Perseet penkkiin” -puolue vaatii 3 1/2 päivän työviikkoja kuten Turun telakalla 1970-luvulla. ”Somalit vittuun” painottaa Olavi Mäenpään johdolla, että kyse ei ole rasismista vaan realismista. ”Poliisit on natsisikoja” taasen kehottaa kansalaisia laatimaan omat alkoholijuomansa. Ja niin edespäin. Etenemismahdollisuudet ovat rajattomat!

Mainio. (Amerikkalaisen?) ulospäinsuuntautuneisuuden voi näköjään kanavoida tuollakin tavoin. Poliittisessa teatterissa ei Suomessa ole vielä oikein huomattu, mitä mahdollisuuksiä tyylilajia tyystin muuttamalla olisi saatavilla. Nyt politiikkaa tehdään pelkästään vakavan näytelmän kielellä. Komedialle tai tyylipuhtaalle farssille saattaisi kuitenkin olla sosiaalista tilausta. Onhan pitkään vaadittu, että poliitikon(kin) on oltava ”rento”. Toisaalta farssi ja komedia poliitikon tyylilajeina lienevät esittäjälleen huomattavsti haastavampia kuin perinteinen poliittinen näytelmä, joka lienee lähinnä vakavaa draamaa.