Vuoden parhaat ja tärkeimmät: amerikkalainen katsaus

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Vuodenvaihde lähestyy ja sen myötä on aika listata päättyvän vuoden kohokohdat. Tässä jyrkän subjektiivinen katsaukseni amerikkalaisen uutis- ja taidevuoden merkittävimpiin tapahtumiin.

Vuoden laki: Terveydenhoidon uudistus.
Terveydenhoidon uudistus on ollut amerikkalaisen politiikan ikuisuuskysymys. Noin sadan vuoden kädenväännön jälkeen demokraattinen kongressi sekä presidentti Obama vihdoinkin toivat Yhdysvaltoihin kattavan terveydenhoitojärjestelmän. Laki ei ole täydellinen, mutta joka tapauksessa mittava ja historiallinen askel parempaan suuntaan.

Vuoden levy: Kanye West, My Beautiful Dark Twisted Fantasy.
Kanye West ja Puff Daddy ovat allekirjoittaneen mielessa kilpailleet vahvasti maailman yliarvostetuimman hiphopparin tittelistä. Uuden levyn myötä minun on pakko vetäistä u-käännös Westin suhteen. Luovinta, kokeellisinta, ja mielenkiintoisinta tavaraa genressään sitten Raekwonin Built for Cuban Links, Vol. II:n sekä Outkastin Speakerboxx/Love Below -albumeiden.

Vuoden poliittinen hihhuli: Christine O’Donnell.
O’Donnell teki poliittista historiaa olemalla liian typerä jopa teekutsu-liikkeelle. Republikaanien vuotena O’Donnell mestarillisesti onnistui häviämään Delawaren senaatinvaalit osoittamalla typeryytensä, tietämättömyytensä Yhdysvaltain perustuslaista, sekä lähettämällä leuat pudottavan ”en ole noita” -teeveemainoksensa.

Vuoden amerikkalainen kirja: Jonathan Franzen, Freedom.
Franzen on matkalla kirjalliseksi jättiläiseksi. Amerikkalaisen perheen rakastavan satiirisena kuvaajana hän on, John Updiken kuoleman jälkeen, hallitseva mestari.

Vuoden nouseva poliittinen tähti: Kasim Reed.
Atlantan nuori (41 v.) pormestari on saavuttamassa kansallista mainetta ansiokkaana uudistajana sekä erinomaisen taitavana politiikkona. Viime viikolla Thomas Friedman julkaisi New York Timesissä ylistävän artikkelin Reedistä. Miehen nousu kansalliseen politiikkaan on vain ajan kysymys.

Vuoden elokuva: True Grit.
Coen-veljesten kunnianosoitus perinteiselle westernille on komea, viihdyttävä, ja vetävä mestariteos. Jeff Bridges on paras valkokangasjuoppo sitten W.C. Fieldsin.

Vuoden poliittinen strategisti: Karl Rove.
George W. Bushin takapiru on edelleen vaalistrategistina ylittämätön. Mies ohjasi republikaanit valtavaan vaalivoittoon kehoittamalla heitä välttämään kaikkia kompromisseja sekä yhteistyötä presidentti Obaman kanssa. Hallinnollisesti valitettava, mutta strategisesti nerokas päätös.

Vuoden TV-sarja: Boardwalk Empire.
HBO:n uusin hittisarja sijoittuu 1920-luvun Atlantic Cityyn. Vuosikymmenen korruptio, puoluepolitiikka, rikollisuus, feminismi, ja kieltolaki ovat kiehtovassa, teknisesti ja sisällöllisesti erinomaisessa paketissa.

Soundtrack: Euclid Avenue Yacht Clubin keskarikuoro, Auld Lang Syne.