Vuoden parhaat artikkelit

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Amerikkalainen journalismi on elämänsä vedossa. Päättyneenä vuotena amerikkalaiset laatulehdet julkaisivat jälleen kymmeniä erinomaisia artikkeleita populaarikulttuurista politiikkaan.

Laatulehtien resurssit uudella mantereella ovat paremmat kuin yhdelläkään suomalaisella julkaisulla, ja se näkyy lopputuloksessa. Hyvillä toimittajilla on mahdollisuus hioa juttujaan viikko- tai jopa kuukausitolkulla. Matkakustannukset ja muut jutun tekoon liittyvät menoerät eivät juurikaan pääse vaikuttamaan lopullisen tarinan syntyyn ja muotoon.

Alla on subjektiivinen listani vuoden parhaimmistoon kuuluvista artikkeleista linkkeineen. Lista ei ole tietenkään täydellinen, mutta toivon sen tarjoavan suuntaa antavan katsauksen journalistisen tarjonnan parhaimmistoon.

Malcolm Gladwell, The Order of Things (The New Yorker, helmikuu)

The New Yorkerin über-journalisti Gladwell ei ole todennäköisesti kirjoittanut huonoa juttua koskaan. Amerikkalaisten yliopistojen rankkausjärjestelmän kritiikki on tyypillistä Gladwelliä: huolellisesti tutkittu, metodologisesti kurinalainen, ja hyvin kirjoitettu paketti.

Tyler Cowen, The Inequality That Matters (The American Interest, helmikuu)

Cowen on eräs kiinnostavimpia taloustieteilijöitä ja sen popularisoijia Yhdysvalloissa. The Inequality That Matters analysoi nykyisten tuloerojen muotoa ja merkitystä, kasvaen lopulta vahvaksi finanssisektorin moraaliseksi kritiikiksi.

Kurt Andersen, You Say You Want a Devolution (Vanity Fair, joulukuu 2011-tammikuu 2012)

Francis Fukuyaman hegeliläisistä fantasioista huolimatta historia ei ole loppunut, mutta populaarikulttuuri näyttää pysähtyneen 1990-luvulle. Muoti, musiikki ja ruohonjuuritason katukulttuuri ovat uponneet pysähtyneisyyden suohon, Andersen osoittaa viihdyttävässä pätkässään.

Taylor Branch, The Shame of College Sports (The Atlantic, lokakuu)

Pulizer-palkittu toimittaja ja kirjailija hyökkää kärkevästi ja vakuuttavasti yliopistourheilun valheellista amatörismi-myyttiä vastaan. Branchin syytekirjelmä osoittaa tehokkaasti miten moraaliton nykyinen järjestelmä on, jossa koulut ja valmentajat tienaavat uskomattomia dollaripinoja köyhien opiskelijoiden palkattomalla ja vaarallisella työllä.

Charles Kenny, Haiti Doesn’t Need Your Old T-Shirt (Foreign Policy, marraskuu)

Kaikki apu ei ole hyvää apua. Vauraan maailman apu ja hyvät tarkoitukset eivät aina johda haluttuihin lopputuloksiin, Kenny osoittaa vakuuttavassa jutussaan. Esimerkiksi ilmaisen vaateavun tarjoama hyöty on makrotasolla liki kosmeettista ja johtaa paikallisesti haitallisiin markkinavääristymiin.

Lisäehdotuksia ja lukuvinkkejä otetaan kiitollisuudella vastaan.

Soundtrack: Mott the Hoople, All the Young Dudes.