Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Vuoden parhaat amerikkalaiset kirjat

Marko Maunula
Blogit Americana 27.11.2010 19:25

Pukinkontin tankkaus amerikkalaisilla kirjoilla käy tänä vuonna helposti. Amerikkalaiset kirjailijat julkaisivat tänä vuonna monta hyvää ja pari erinomaista teosta, joista yksi on, ainakin tämän lukijan mielestä, vuoden paras romaani.

Täältä käsin suomalaisen ja jopa mannereurooppalaisen kirjallisuuden seuraaminen on paikoitellen hieman hankalaa. Hyvät lukuvinkit otetaan vastaan ilolla ja kiitollisuudella. Tässä pelinavaukseksi omat viisi suosikkiani.

Jonathan Franzen, Freedom. Franzenista on kasvanut ehkä paras amerikkalaisen nykyperheen kuvaaja. Hänen kirjansa ovat viisaita ja osuvia ajankuvauksia ilman pompöösiä uskoa omaan tärkeyteensä. Freedom on suuri amerikkalainen romaani ilman turhaa hehkutusta: hauska ja omaperäisellä tavalla koskettava mestariteos. Ellei nykyinen Nobel-komitea olisi niin akateemisesti fakkiutunut sekä rakastunut Suuriin ja Tärkeisiin Aiheisiin tuntemattomilta tekijöiltä, povaisin Franzenista varteenotettavaa ehdokasta noin vuosikymmenen sisällä.

Michael Lewis, The Big Short. Loppuvuoden 2008 finanssikriisin penkominen on synnyttänyt ympärilleen kokonaisen pienteollisuuden (Too Big to Fail, Inside Job). The Big Short keskittyy kriisin voittajiin; kourallisiin sijoittajia, jotka näkivät tulevan kriisin sekä käärivät sillä valtavia rahapinoja. Viihdyttävä ja helposti tajuttava katsaus finanssimarkkinoiden joukkosokeuteen.

Jill Lepore, The Whites of Their Eyes. Erinomainen analyysi siitä, miten historiasta innoituksensa ammentava teekutsu-liike ymmärtää historian väärin. Harvard-historioitsija sekä New Yorker -lehden kirjoittaja osuu historiallis-journalistiseen napakymppiin.

Isabel Wilkerson, The Warmth of Other Suns. Afroamerikkalaisten joukkomuutto etelävaltioista länteen ja pohjoiseen vv. 1915-1970 on eräs mittavimpia rauhanajan muuttoliikkeitä läntisessä maailmassa. Wilkerson kertoo huolellisiesti tutkitun tarinan yksilöiden kautta, koskettavasti mutta ilman paatosta – kuten Pulitzer-tason journalistin tasolle kuuluukin.

Charles Burns, X’ed Out. Listan sarjakuvateos. Joku arvostelija sanoi, että teoksessa ”Tintti kohtaa David Lynchin.” En taida paremmin sanoa. Psykedeelinen, monitasoinen, ja mestarillisesti piirretty teos on moniosaisen sarjan avaus. Odotan jatkoa kuin kuumilla hiilillä.

Soundtrack: Radiohead, 2+2=5.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Tämän vuoden Nobelin kirjallisuuspalkinnons voittajan, Mario Vargas Llosan, tunnetuin teos ”Tuhma tyttö” ei kyllä ole muuta kuin ihan puhdas rakkaustarina. Puhutteleva, älykäs ja taitavasti kirjoitettu kylläkin, muttei nyt mitenkään erityisesti yhteiskunnallisesti puhutteleva.

Muuten, ihan kiva kuulla kirjasuosituksia sieltä rapakon takaa. Myönnän, että minulla on ennakkoluuloni jenkkiläistä kirjallisuutta kohtaan. Jotenkin olen tottunut mieltämään eurooppalaisen tarinoinnin hienovivahteikkaammaksi, tyyllikkäämmäksi ja sitä kautta aivosolujani huomattavasti enemmän puhuttelevammaksi kuin ameriikkalaisen kynäilyn. Ja näin vain romaanipuolella. Business-kirjani ja alani varsinaiset opukset ovat lähestulkoon taas kaikki Yhdysvalloista kotoisin. Itse en ole tänä vuonna lukenut yhtään täysin tuoretta romaania, vaan on tullut ahmittua noita klassikoita. Eurooppalaisia sellaisia. ;)