Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Vuoden 2016 lähtölaukaus

Blogit Americana 22.1.2015 11:00
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Barack Obaman tiistainen puhe avasi demokraattien vaalikampanjan. Puolueen katse on nyt vuodessa 2016.

Kansakunnan tila -puhe esitteli amerikkalaisille itsevarman ja jopa omahyväisen presidentin. Obama listasi puheensa alkusuoralla kautensa saavutukset: vahvin talouskasvu sitten Clintonin vuosien, parantunut työllisyystilanne, kasvava energia-omavaraisuus, irtautuminen Irakista ja Afganistanista, miljoonien amerikkalaisten pääsy sairasvakuutuksen piiriin, koulutus.

Yhdysvalloilla menee kieltämättä hyvin. Maa on toipunut vuoden 2008 pankkikriisistä huomattavasti paremmin kuin vaikkapa Eurooppa. Optimismi näkyy ja tuntuu myös katukuvassa. Muistuttamalla kansakuntaa saavutuksistaan Obama muokkasi maaperää suotuisaksi demokraateille sekä sen seuraavalle presidenttiehdokkaalle.

Saavutuksillaan retostelun ohella Obama listasi loppukautensa tärkeimmät tavoitteet. Ensimmäinen oli verouudistus, joka leikkaisi keskiluokan verotusta ja nostaisi muutamalla prosenttiyksiköllä korkeimpien tuloluokkien veroja. Toinen oli Obaman toive tehdä kaksivuotisista community collegeista (lähinnä amerikkalainen versio ammattikorkeakouluista) ilmaisia kaikille amerikkalaisille.

 

Republikaanit kontrolloivat nyt kongressin molempia kamareita, joten saumat ehdotusten läpimenolle ovat minimaaliset. Mutta populistisina kampanja-aseina ja poliittisen pelikentän muokkaajina ne toimivat kuitenkin erinomaisesti.

Republikaanit pieksivät demokraatit perusteellisesti marraskuun kongressivaaleissa, mutta Obama ei kiinnittänyt tulokseen juuri huomiota. Strategisesti tämä on ymmärrettävä veto.

Viime vaalien äänestysprosentti oli alhaisin sitten toisen maailmansodan. Ainoastaan 36,4 prosenttia äänioikeutetuista vaivautui uurnille. Mielipidetiedustelut osoittavat, että vaalituloksesta huolimatta amerikkalaiset suosivat enemmän demokraatteja. Republikaanit voittivat, koska he ovat välivaaleissa perinteisesti parempia energisoimaan kenttänsä.

Enemmistö amerikkalaisista haluaa mittavampia tulonsiirtoja, veronkorotuksia rikkaille ja korkeamman minimipalkan. Viime vuosikymmenien raju varallisuuden keskittyminen huipulle on puskenut äänestäjien valtavirtaa vasemmalle. Jopa republikaanien parissa puolueen todellista valtaa pitävät ovat vahventaneet asemiaan.

Kun Obama painotti amerikkalaisten enemmistön suosimia ehdotuksia, ilmoitti halukkuutensa kompromisseihin ja kerskui aikaisempien ideoidensa toimivuudella, hän osoitti amerikkalaisille nuotit vuodelle 2016: me demokraatit kuuntelemme teitä ja olemme valmiita vastuulliseen hallintoon.

Chappaquan tunnetuimman naisasukkaan kannattaisi lähettää presidentille iso kukkapuska.

Soundtrack: Sister Sledge, We Are Family