Vuoden 2013 amerikkalaiset levyt

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Muutamaa poikkeusta (The Who, Neil Young, Bruce Springsteen) lukuun ottamatta rock- ja pop-musiikki ovat nuorten miesten ja naisten lajeja. Useimpien muusikkojen pitäisi siirtyä muihin tehtäviin suurin piirtein samassa iässä, jossa jääkiekonpelaajat riisuvat hokkarinsa. Tämän vuoden musiikkituotanto tarjoaa jälleen tukea teorialle.

Paul McCartney, John Fogerty ja David Bowie julkaisivat uudet levyt, mutta onneksi relevanttiakin musiikkia ilmestyi runsaasti. Tässä tiukan subjektiivinen näkemykseni vuoden viidestä parhaasta amerikkalaisesta levystä.

 

Daft Punk, Random Access Memories

Daft Punk on virallisesti ranskalainen, mutta kaverukset ovat ilmeisesti muuttaneet Kaliforniaan ja tekevät töitä amerikkalaisten(kin) legendojen kanssa, joten me eurooppalais-amerikkalaiset omaksumme heidät. Get Lucky oli vuoden biisi. Pharrell Williamsin klassinen soul-ääni ja Nile Rodgersin Chic-kitara värittivät hyvää tanssigroovea. Levy on hieno kokonaisuus, mutta myös nokkela musiikillinen vitsi, jonka avulla duo pistää hipsterit kuuntelemaan 1970-luvun diskoa. Seuraavaksi he voisivat yrittää tehdä 1980-luvun tukkahevistä coolia.