Vuoden 2008 vaalien salaisuudet

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

John Edwardsilla oli salarakas, Hillary myönsi Billin olevan poliittinen taakka, suuttunut Obama kiroilee kuin merimies… Tuore poliittinen juorukirja tarjoaa viihdettä ja vilkaisuja vuoden 2008 kampanjoiden kulissien taakse.

Mark Halperinin (Time) ja John Heilemannin (New York Magazine) tuore kirja Game Change: Obama and the Clintons, McCain and Palin, and the Race of the Lifetime edustaa amerikkalaista poliittisten paljastus/juorukirjojen perinnettä parhaimmillaan. Se ei tarjoa merkittävää analyysiä, mutta paljastaa kiehtovasti kulissien takaisen politiikan dynamiikan sekä raadollisuuden.

Game Changen paljastuksia:

– Monet johtavat demokraatit halusivat Obaman pyrkivän presidentiksi, sillä he pelkäsivät Bill Clintonin torpedoivan Hillaryn kampanjan. Huhut Billin yksityiselämästä elivät sitkeästi Washingtonissa.

– John McCain tuskin tunsi Sarah Palinia valittuaan hänet ehdokkaakseen. McCainin kampanjapomo Steve Schmidt oli järkyttynyt tajuttuaan Palinin tietämättömyyden. Läpi kampanjan he joutuivat opettamaan Palinille lähihistorian perustietoja: mikä oli kylmä sota, miksi Koreoita on kaksi, mitä keskuspankki tekee, jne.

– Kulissien takainen Obama on huomattavasti värikkäämpi persoona kuin hänen julkinen imagensa. Hän suuttuu herkästi sekä kiroilee hartaasti ja lahjakkaasti.

– Kun Obama pyysi Hillaryä ulkoministerikseen, Hillary varoitti Obamaa Billin arvaamattomuudesta ja myönsi aviomiehensä olevan poliittinen taakka. Obama sanoi, että hän tarvitsi Hillaryä niin paljon, että hän oli valmis ottamaan riskin.

– John Edwardsin suhde kampanjatyöntekijäänsä osoitti pöyristyttävää piittaamattomuutta ja narsismia. Silti, Edwardsin syöpää sairastava vaimo teki sympatiapisteiden keruun vaikeaksi. Elizabeth solvasi julkisesti aviomiestään, antoi henkilökunnalleen potkuja kevyin perustein, raivosi ja vaati silkkihansikaskäsittelyä kuin pahin Hollywood-diiva.

– Monet lähipiiriläiset epäilivät John McCainin vaimolla olevan salarakas, ja McCainin kampanja yritti varautua mahdollisiin paljastuksiin.

Ovatko kirjan paljastukset totta? Osa tiedoista on selvästi ja kiistattomasti dokumentoitua tavaraa, mutta monet väitteistä perustuvat nimettömiin lähteisiin, pressihuoneiden huhuihin, sekä puoliksi varmistettuihin tietoihin. Silti, kuten amerikkalaiset sanovat: jos se näyttää ankalta, kuulostaa ankalta, ja kävelee kuin ankka, ehkä se on ankka.

Soundtrack: Marvin Gaye, I Heard It Through the Grapevine.