VP-väittely: Biden voitti

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Joe Biden otti niukan mutta tärkeän voiton varapresidentti-ehdokkaiden väittelyssä. Verrattuna ObamaRomney väittelyyn, eilen demokraattinen ja republikaaninen ehdokas vaihtoivat rooleja.

Väittelyn nuotit olivat selvillä viidessä minuutissa. Biden oli tehokas ja aggressiivinen väittelijä, kuin hymyilevä pitbull. Hän pisti Paul Ryanin välittömästi puolustuskannalle, painottaen presidentti Obaman kannalta elintärkeitä pointteja verotuksesta naisten oikeuksiin.

Väittely oli kuin peilikuva Obaman ja Romneyn kohtaamisesta. Tällä kertaa Biden oli aggressiivinen ja tehokas istuvan hallinnon puolustaja, kun taas Ryan pyrki antamaan itsestään rauhallisen ja maltillisen mielikuvan. Bidenilla oli suuria vaikeuksia antaa Ryanin edes lopettaa puheenvuorojaan.

Bidenin piti nostaa esiin kaksi pointtia: Romneyn verouudistuksen matemaattisen mahdottomuuden sekä naisten aborttioikeuden.

Romneyn ajamalla verouudistuksella on vakavia vaikeuksia todellisuuden sekä aritmetiikan kanssa. Hän on luvannut leikata veroja, kasvattaa armeijan määrärahoja sadoilla miljardeilla, pitää terveydenhoidon rahoituksen ennallaan – sekä tasapainottaa budjetin. Kriitikot ovat todenneet, että Romneyn numerot eivät ole mahdollisia, ja Biden tehokkaasti painotti tätä pointtia.

Biden myös puolusti naisten oikeutta aborttiin. Romney on luvannut nimittää Korkeimpaan oikeuteen tuomareita, jotka kumoavat naisten aborttioikeuden. Tämä on naisäänestäjien keskuudessa tärkeä aihe, ja voittaakseen Obaman on saatava enemmistö naisten äänistä.

Väittely ei päättynyt tyrmäykseen, ja Ryan puolusti itseään kelvollisesti. Silti, demokraatit osoittivat kykenevänsä tappeluun, ja puolueen uskolliset kannattajat ovat tänään tyytyväisiä. Heidän ei silti kannata innostua liikaa. Varapresidenttien väittelyt harvoin heiluttelevat gallupeita.

Soundtrack: The Rolling Stones, Street Fighting Man.