Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Voiko mormoni olla presidentti?

Blogit Americana 10.10.2011 16:59
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Mitt Romneyn yhä vahvistaessa asemiaan republikaanien esivaalikisassa, huomio on odotetusti kohdistunut hänen uskontoonsa. Onko Yhdysvallat valmis mormoniin Valkoisessa talossa?

Romney on noussut päänmitan muiden ehdokkaiden yläpuolelle, ja hän on yhä selkempi suosikki republikaanien ehdokkaaksi. Tällä hetkellä vakavin este matkalla ehdokkuuteen on hänen uskontonsa.

Yhdysvaltojen presidentit ovat olleet katolista John F. Kennedyä lukuunottamatta protestantteja kristittyjä. Vahvan uskonnollisessa ja valtaosin protestanttisessa maassa useimmat haluavat presidenttinsä edustavan samaa uskontoa. Tämä pätee varsinkin republikaaneihin.

Romneyn usko on vakava poliittinen haaste varsinkin evankelisissa Etelässä ja Keski-Lännessä. Juuri päättynyt Value Voters Summit, arvokonservatiivinen tapahtuma, johti debattiin mormonismista.

Mormoni-teologia voi olla ulkopuoliselle hyvinkin hätkähdyttävä paketti, ja se tarjoaa Romneyn vastustajille runsaasti helppoja maalitauluja. Seuraavan vuoden aikana amerikkalaiset vuorenvarmasti saavat vahvan ja paikoitellen väritetyn opastuksen mormonismin esoteerisimpiin uskomuksiin. Odotan uteliaisuudella Romneyn vastausta kysymykseen, josko hän uskoo voivansa tulla Jumalaksi.

Toistaiseksi muut ehdokkaat ovat kieltäytyneet kritisoimasta Romneyn uskoa, mutta he selvästikin toivovat jonkun muun tekevän likaisen työn heidän puolestaan. Nousussa oleva Herman Cain sanoi, että näiden vaalien tärkein kysymys on talous, ei teologia. Tämä on ilahduttava asenne, mutta kun kisa kuumenee, lyönnit teologisen vyön alle alkavat koventumaan.

Romneyn asema ennakkosuosikkina kertoo paljon Yhdysvaltain uskonnollisen suvaitsevaisuuden kasvusta, mutta suvaitsevaisuuden rajat testataan tarkemmin esivaalien aikana

Soundtrack: George Michael, Faith.