Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Voiko mormoni olla presidentti?

Marko Maunula
Blogit Americana 10.10.2011 16:59

Mitt Romneyn yhä vahvistaessa asemiaan republikaanien esivaalikisassa, huomio on odotetusti kohdistunut hänen uskontoonsa. Onko Yhdysvallat valmis mormoniin Valkoisessa talossa?

Romney on noussut päänmitan muiden ehdokkaiden yläpuolelle, ja hän on yhä selkempi suosikki republikaanien ehdokkaaksi. Tällä hetkellä vakavin este matkalla ehdokkuuteen on hänen uskontonsa.

Yhdysvaltojen presidentit ovat olleet katolista John F. Kennedyä lukuunottamatta protestantteja kristittyjä. Vahvan uskonnollisessa ja valtaosin protestanttisessa maassa useimmat haluavat presidenttinsä edustavan samaa uskontoa. Tämä pätee varsinkin republikaaneihin.

Romneyn usko on vakava poliittinen haaste varsinkin evankelisissa Etelässä ja Keski-Lännessä. Juuri päättynyt Value Voters Summit, arvokonservatiivinen tapahtuma, johti debattiin mormonismista.

Mormoni-teologia voi olla ulkopuoliselle hyvinkin hätkähdyttävä paketti, ja se tarjoaa Romneyn vastustajille runsaasti helppoja maalitauluja. Seuraavan vuoden aikana amerikkalaiset vuorenvarmasti saavat vahvan ja paikoitellen väritetyn opastuksen mormonismin esoteerisimpiin uskomuksiin. Odotan uteliaisuudella Romneyn vastausta kysymykseen, josko hän uskoo voivansa tulla Jumalaksi.

Toistaiseksi muut ehdokkaat ovat kieltäytyneet kritisoimasta Romneyn uskoa, mutta he selvästikin toivovat jonkun muun tekevän likaisen työn heidän puolestaan. Nousussa oleva Herman Cain sanoi, että näiden vaalien tärkein kysymys on talous, ei teologia. Tämä on ilahduttava asenne, mutta kun kisa kuumenee, lyönnit teologisen vyön alle alkavat koventumaan.

Romneyn asema ennakkosuosikkina kertoo paljon Yhdysvaltain uskonnollisen suvaitsevaisuuden kasvusta, mutta suvaitsevaisuuden rajat testataan tarkemmin esivaalien aikana

Soundtrack: George Michael, Faith.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

No ei kai Yhdysvaltain perustuslaissa ole evätty mormoonipresidenttimahdollisuutta?

Voisiko ateisti olla USAn presidentti? Edes agnostikko?

Kerran eräs amerikkalainen professori sanoi minulle että juutalaisesta ei voi tulla presidentti. En siis usko mormooninkaan mahdollisuuksiin. Sivumennen sanoen Ruotsin pääministeri ei kuulu mihinkään kirkkoon, lienee ateisti.

Tuo uskonnolla lyöminen on tuttua Suomenkin politiikasta. Viimeksi Paavo Lipponen lohkaisi Timo Soinista: ”…mahtaisiko itkettää sitä raiskattua naista, jolle hän ei antaisi oikeutta aborttiin”

Mahdollisesti mormonista voi joskus tulevaisuudessa tulla USA:n presidentti, vaikka saisikin kuulla kysymyksiä, montako vaimoa on virallisen lisäksi?
Tai juutalaisesta kosmopoliittien maineestaan huolimatta.
Vain muutama vuosikymmen sitten värillistä USA:n presidentiksi povannutta olisi pidetty pähkähulluna.
Dynaaminen USA muuttuu jatkuvasti.

Kyllä kai mormonista voisi tulla presidentti. Onhan yhdysvaltain presidentillä kuitenkin senverran kokeneita ja valistuneita hengellisiä neuvonantajia, ettei hän nyt mitään mullistavia asioita, ihan omasta päästään vetäen pääsisi toteuttamaan.

Jonkinlaisen käsityksen siitä, millaisia asioita kenties mormonismin ja Romneyn taustalta kaivettaisiin, saattaa saada James Ellroyn teoksesta Verirahat, jossa Herbert Hooverin, mafian, Howard Hughesin ja mormoonien yhteispeli on keskeisenä teemana.

Lisättäköön soppaan vielä KKK salaliittoteoreetikkojen iloksi.

Miksipä ei mormonia? Mormonit ovat USA:ssa tunnettuja korkeasta yhteiskuntamoraalistaan, ja siksi heillä on esim. paljon vaikutusvaltaa liike-elämässä: heidän rehellisyyteensä luotetaan. Mormoniperheet pitävät nenänsä puhtaana, eivät törttöile, ahkeroivat, ovat siivoja. Jos republikaani Romney pääsi liberaalin osavaltion kuvernööriksi, miksi USA:n presidentiksi? Mitä James Ellroyn romaaniin tulee, kyse on viihdekirjallisuudesta.

Tokihan tuo Ruotsin pääministeri voi valtiokirkkoonsa kuulua sillä sehän on tiettävästi merkittävin ateistinen järjestö tuossa maassa

Mormonien pääkirkko ei enää aikoihin ole ollut moniavioinen. Pieni pääkirkosta eronnut lahko sen sijaan on. Mormonit ovat yleensä luotettavia ja pidettyjä kansalaisia, joihin luotetaan. Jokaisella ihmisellä joka ei halua torpata kehitystään on mahdollisuus kehittyä iankaikkisesti, joten tässä mielessä jokaisessa ihmisessä asuu pala jumalaa. Aivan kuten raamatussa lukee, että jumaluus on sisäisesti teissä. Kannattaa tutustua eikä tuomita asiattomien tietojen perusteella.