Voiko isku Iraniin onnistua?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Sotarummut kumisevat yhä voimakkaammin. Jotkut liberaalit äänet ovat liittyneet kuoroon vaatimaan presidentti Obamalta radikaalimpia toimia Iranin ydinaseohjelmaa vastaan. Onko isku Iraniin toivottava, ja–ennen kaikkea–onko se mahdollinen?

Sanktiot ja kansainvälinen painostus eivät ole pysäyttäneet Iranin ydinohjelmaa. Itse asiassa Iranin käytös muuta maailmaa sekä IAEA:ta kohtaan on yhä aggressiivisempaa. Viime viikot maa on myös uhitellut sulkevansa Hormuzinsalmen, ja vastineeksi Yhdysvallat sekä Iso-Britannia ovat lisänneet tulivoimaansa alueella.

Tilanteen kärjistyminen on puskenut myös jotkut demokraatteja lähellä olevat tahot vaatimaan länneltä kovempia Irania vastaan. Esimerkiksi liberaali, mutta ulkopoliittisesti haukkamainen, laatulehti The New Republic vaikuttaa olevan kääntymässä sodan kannalle. Tammikuussa myös presidentti Obama itse sanoi kansakunnan tila -puheessaan, että kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä Iranin ydinaseohjelman pysäyttämiseksi.

Israelin ja/tai sen liittolaisten pohtiessa mahdollista iskua Iraniin, poliittiset ja strategiset kysymykset väistyvät praktisten ja taktisten ongelmien tieltä: voiko isku Iraniin onnistua, ja miten se pitäisi suorittaa?

Asiantuntijat pelkäävät, että isku Iranin ydinaseohjelmaa vastaan voisi onnistua ainoastaan osittain. Israel pysäytti Irakin ja Syyrian uskotut ydinaseohjelmat 1980- ja 2000-luvuilla, ja Iran on oppinut naapureidensa esimerkeistä. Iranin ydinohjelman keskeiset laboratoriot ovat piiloitettu huolellisesti turvattujen bunkkereiden sisälle.

Israelin ja sen liittolaisten ilma-aseet ovat huippuluokkaa, mutta hyökkäys vaatisi useiden valtioiden lupaa tai ilmatilan loukkausta. Israelilla on käytössään tehokkaita bunkkereiden tuhoamiseen tarkoitettuja pommeja, mutta jopa niiden avulla iskun onnistuminen vaatii piloteilta täydellisyyttä ja jopa hyvää tuuria.

Diplomaattiset ja sotilaalliset valmistelut iskua varten ovat selvästi käynnissä. Isku liki vuorenvarmasti johtaisi Iranin vastareaktioon sekä sotilastoimiin Israelia ja/tai sen liittolaisia vastaan. Sota Israelin ja Iranin välillä näyttää yhä todennäköisemmältä.

Soundtrack: Frankie Goes to Hollywood, Two Tribes.