Voi typeryyttä!

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kanadalainen McLean’s julkaisi viime kuussa jutun amerikkalaisten tyhmistymisestä. Juttu kertoo vakuuttavin esimerkein huolestuttavasta trendistä amerikkalaisessa elämässä. Mutta vielä enemmän se kertoo asennevammaisuudesta ja hölmöydestä, joka leimaa muiden länsimaiden suhtautumista Yhdysvaltoihin ja sen asukkaihin.

Juttu tuo jälleen esiin republikaanien tieteenvastaiset asenteet. Se mätkii niitä tutussa greatest hits -hengessä. Analyyttisessä osiossaan kirjoittaja mainitsee Richard Hofstadterin erinomaisen teoksen Anti-Intellectualism in American Life (1963).  Hofstadter analysoi, kuinka epä-älyllisyys edusti amerikkalaisen demokratian vääristymää: koska me olemme tasa-arvoisia ja demokraattisia, se tarkoittaa, ettei asiantuntijakaan tiedä mistään minua enempää.

Tämä on täysin totta. Republikaanien tieteenvastaisuus on nykyisellään melko hälyttävää. Amerikkalaiset, muutkin kuin republikaanit, ovat myös hanakoita kyseenalaistamaan asiantuntijat ja muut auktoriteetit. Luvattoman monet sekoittavat faktat ja mielipiteet ja argumentoivat täydellisen tietämättömyyden antamalla varmuudella.

Mutta miten poikkeuksellisen amerikkalainen tämä ilmiö itse asiassa on?