Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Voi typeryyttä!

Marko Maunula
Blogit Americana 5.6.2014 15:20
Kanadalainen McLean’s julkaisi viime kuussa jutun amerikkalaisten tyhmistymisestä. Juttu kertoo vakuuttavin esimerkein huolestuttavasta trendistä amerikkalaisessa elämässä. Mutta vielä enemmän se kertoo asennevammaisuudesta ja hölmöydestä, joka leimaa muiden länsimaiden suhtautumista Yhdysvaltoihin ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Itsekeskeisyyttä, itseriittoisuutta, pöyhkeyttä, typeryyttä ja oman itsen erinomaisuutta kyllä riittää läpi koko ihmiskunnan ilman sormella osoittamista jonkin tietyn kansakunnan suuntaan. Eri kulttuurialojen ja toimintojen korkea-asteinen harrastaminen verrattuna välinpitämättömyyteen ympäristöään tai sen ihmisisiä kohtaan voisi olla yksi ihmisten ns. tyhmyyttä tai paremminkin piittaamattomuutta ylläpitävä sisältö. ”Arvaa oma arvosi, anna arvo toisellekin” pitää globaalisti paikkansa tässä asiassa.

Mutta miksi etenkin amerikkalaiset olisivat siitä pahimmasta päästä tuomitsemaan toisiaan? Tai muut tuomitsemaan amerikkalaisia? Joukkoon toki mahtuu monenlaisia asennoitujia, kuten Suomen politiikassakin tapahtuu. Perussuomalaisille ilkutaan täällä heidän subjektiivisista möläyksistään, kepulaisia inhotaan vaikkapa matalan profiilin maalaisuudestaan ja toisaaltaan ökyilyistään. Ruotsalaisen kansanpuolueen porukkaa muita fiinimmäksi itsensä tekemisestä, jne. Itseasiassa suomalainen vasemmisto on monin osin paljon realistisempaa porukkaa kuin nykyisin monet sekularisoituneet porvarit omine komplekseineen ja keinotekoisuuksineen.

USA on niin moniulotteinen valtio, että siellä jos missä on ”kaikkien kukkien kukkimisen” vapaus ja osin ongelmakin, niin hyvässä kuin vähemmän hyvässä. Tuntematta ja olemalla elämättä itse tarkemmin amerikkalaista todellisuutta arvostan henkilökohtaisesti amerikkalaisuudessa etenkin yritteliäisyyttä, positiivista ajattelua toisista, ulospäinsuuntautuneisuutta, vapauden arvostamista yhtenä tärkeimmistä elämänarvoista, uskonnollisuuden antamaa kantavaa voimaa sekä halua olla esikuvana auttamassa tätä maapalloamme kehittymään demokraattisten valtioiden yhteisöiksi läpeensä.

Amerikalla on visioita miten toimia, vaikka ne eivät ole aina olleet menestyksekkäitä tai johtaneet onnistumiseen. Kommunismin maailmanvalloituksen estämisen pääarkkitehtina USA:n sen sijaan voi katsoa pelastaneen koko maapallon ennen kuin se olisi ollut myöhäistä. Jo tämä oikeuttaa ja velvoittaa kansoja kiittämään ja arvostamaan amerikkalaisia mielettömän katastrofin kehittymisen estämisestä globaalisti.

Tämän ja monien muidenkin hyvien asioiden tuottamisien vuoksi USA:n Tähtilippu siis liehukoon ylväästi The Star-Spangled Bannerin kera näinä ikävinä Ukrainan kansan kohtalon päivinäkin ponnisteluissa kohti heidänkin parempaa tulevaisuutta.