Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Vihapuhe ja vanhat huonot ajat

Marko Maunula
Blogit Americana 15.4.2011 22:32

Vaalit lähestyvät ja sen myötä lehdet ja internet täyttyvät valituksista koskien maan ilmapiirin raaistumista, hyvien tapojen katoamista, sekä vihan nousua politiikan(kin) polttoaineeksi. Anteeksi, mutta en osaa olla kovinkaan huolissani.

Vihapuhe on vastenmielistä ja se vahingoittaa sekä puhujaa ja kuulijaa. Vihaa tihkuvat ja tosin ajattelevien ihmisyyttä kyseenalaistavat kommentit yleisönosastoilla, keskustelusivuilla, ja toreilla mädättävät sielua sekä madaltavat keskustelun tasoa. Internet on antanut näkyvän foorumin jokaiselle raivo perusvaihteenaan operoivalle sapen oksentajalle, joka ampuu sarjatulta kyberpuskistaan.

Silti, ennen asiat olivat paljon huonommin.

Ihannoidut muistikuvat keskustelun kultaisesta eilisestä menevät kuvitellun menneisyyden sekä pastoraalisen poliittisen nostalgian piikkiin. Politiikka on edelleen kontaktilaji, mutta tänään emme pääse lähellekkään aikaisempien sukupolvien patologista vihaa.

Yhdysvalloissa vuoden 1860 presidentinvaalit sekä vuosikymmeniä kestänyt poliittinen väittely ratkaistiin lopulla asein. Orjuutta vastustava maailmankatsomus voitti, mutta sitä ennen osapuolet hautasivat n. 630,000 debatin uhria. Suomessa vuoden 1918 sosialistit ja porvarit teurastivat toisiaan traagisella innolla.

Vuoden 2008 presidentinvaalien alla joku onneton esitteli ”Obama-apinaa” Sarah Palinin kampanjatilaisuudessa. Sata vuotta aikaisemmin miehen henkiset esi-isät eivät tyytyneet symboleihin. Tiukat vaalikampanjat johtivat usein rotumellakoihin sekä lynkkauksiin, kuten esimerkiksi 25-40 kuolonuhria vaatinut vuoden 1906 Atlantan mellakka. Suomessa lakot sekä muut poliittiset jännitteet vaativat kuolonuhreja viela vuonna 1949.

Lapsena 1970-luvulla muistelen vanhempien pohjalaisten kuvailleen kommunisteja termeillä, joita en muulloin kuullut körttiläisten kirkkoväärttien suista. Aidan toisella puolella vasemmistolainen laululiike muistutti uskollisesti kuulijoitaan porvarien mädännäisyydestä. Tunteet ovat tasaantuneet, ja muutama vuosi sitten SAK:n mauttomat mainokset pöydässäsi syövistä porvareista saivat laajan tuomion.

Vaalit nostattavat tunteita kaikkialla, tuoden ajoittain esiin ihmisten huonoimpia puolia. Vaalimainosten töhrimiset, ehdokkaiden haistattelu, ja satunnaiset uhkailut eivät ole mitään uutta. Valitettavat vaalien lieveilmiöt eivät silti kerro mitään oleellista yhteiskunnan koventumisesta tai raaistumista. Kyse on ennemminkin surullisista tapauksista, jotka eivät tarvitse koko yhteiskunnan uudelleenarviointia, vaan yksilökohtaista terapiaa sekä tapakoulutusta.

Soundtrack: B.o.B, Haterz Everywhere.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Olet ihan oikeassa, ikäänkuin Suomenkin historia olisi jotenkin romanttinen, kyllä tässäkin maassa on tapahtunut niin paljon. Nämä asiat on vain niin helppo unohtaa, kun kauhistellaan.

Kaikki pitää paikkansa. Muuta Thaimaahan ja näet paremman maan.

”Vihapuhe” kuuluu median luomaan termistöön,jota kaikki ”trendikkäät” hokevat.Samaa sarjaa ovat erilaiset ”fobiat” milloin mistäkin asiasta.Koko keskustelu aiheesta kuin aiheesta surkastuu noiden termien viljelyyn,jotka muistuttavat urheilutoimittajien jatkuvasti keksimiä mitä kummallisimpia ”tykityksiä”,jotta lukijat/kuulijat saisivat ihailla toimittajien ”ammattitaitoa” kyseisten lajien suhteen.

Täytyy muistaa että amerikka on viihdettä ihmiskunnalle, naurun ja pilkan kohde.

Valitettavasti eräät kehittymättömät kansakunnat tosin kopioivat amerikkalaisuutta, heillä kun ei omaa kulttuuria ole … apinoidaan sitä joka kovinta meteliä itsestään pitää, tyhjät tynnyrit kolisevat eniten.

Täällä ”eräässä” kehittymättömässä maassa saadaan sitten nauttia pienessä mittakaavassa samasta tavarasta, vihaliike nostaa päätään ja muodot raaistuvat pikkuhiljaa. Eräänkin poliitikon suositellaan pysyvän sisätiloissa, koska vihaliike häneen runsain mitoin kohdistuu … tervetuloa vara-amerikkaan, ehdokas Tiura.

Mutta miksi todellisuudessa viha noin kauppansa tekee ?

Katsokaapa yhteiskuntarakennetta ja tapakulttuuria, sivistyneessä yhteiskunnassa rakenne toimii kaikkia hyödyntäen ja antaa mahdollisuuden yksilöille laadukkaaseen elämään, suomeen vuosikymmeniä pesiytynyt amerikkalaistyylinen ”MINÄ haluan kaikesta kaiken, heti-tapakulttuuri” on syy miksi tässäkin maassa ihmiset alkavat olla raivoissaan ja etsivät vihalleen kohdetta.
Liian suuri kansanosa kuuluu niihin joilta on poistettu mahdollisuus laadukkaaseen elämään, tasapainoiseen yhteiskuntaan joka tarjoaa mahdollisuudet sisältörikkaaseen elämään, nykyään painoarvot ovat materialistisessa näkökohdissa ja pelissä nimeltä ahneuden maksimointi.

Tilanne olisi huolestuttavampi silloin, jos vaaleissa yksimielisyys olisi neuvostoliittolaista luokkaa, jolloin vaalista riippuen tarjolla oli vain yksi ehdokas, tai useammasta ehdokkaasta hyväksyttiin ruksaamalla kaikki, ja jos äänestäjä itse ei ymmärtänyt hyväksyä kaikkia ehdokkaita, virheen korjasi vaalilautakunta.