Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Verot – Obaman yllättävä valttikortti

Blogit Americana 9.8.2012 20:04
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Marraskuun presidentinvaalista on tulossa rumimmat kisat miesmuistiin. Molemmat osapuolet ovat valtaosin keskittyneet toistensa säälittömään mollaamiseen. Toistaiseksi konkreettisin keskustelu on koskenut veropolitiikkaa, ja siinä presidentti Obama on yllättäen etulyöntiasemassa.

Obama on jo monta vuotta ajanut veroehdotusta, joka eliminoisi presidentti George W. Bushin veroleikkaukset hyvätuloisilta, mutta pitäisi muiden verot ennallaan. Ehdotus on, luonnollisesti, törmännyt ankaraan vastustukseen republikaanien ja Mitt Romneyn kampanjan taholta. He pitävät ylempien tuloluokkien verojen korotusta epäreiluna sekä talouden toipumisen kannalta vaarallisena.

Romneyn kampanja julkisti oman vero-ohjelmansa. Romneyn ajama veropaketti sisältää kunnianhimoisen ohjelman amerikkalaisen tulo- ja yritysverotuksen uudistamiseksi. Romney ajaa mm. Bushin veroleikkausten tekemistä pysyviksi jokaiselle veronmaksajalle, yritysveron tuntuvaa leikkausta ja porsaanreikien sulkemista, alle $200 000 vuodessa tienaavien perheiden sijoitustulojen verotuksen sekä ns. alternative minimum tax -veron eliminointia, sekä perintöveron poistamista.

Romney sanoo ehdotuksensa johtavan reilumpaan, tasaisempaan ja simppelimpään verotukseen. Hän ei ole vielä yksilöinyt tukittavia porsaanreikiä tai julkistanut vero-ohjelmansa tarkkoja yksityiskohtia, mutta Romneyn ehdotusta tutkineet Tax Policy Institute sekä Brookings Institution ovat julkistaneet analyysinsa: Romneyn vero-ohjelma on matemaattisesti mahdoton ja vaatii toimiakseen keskituloisia hyödyttävien veroleikkausten remonttia, johtaen alle 200 000 dollaria vuodessa tienaavien perheiden verotuksen kiristymiseen sekä suuriin veroleikkauksiin rikkaimmalle prosentille amerikkalaisista.

Obaman kampanja tarttui aiheeseen välittömästi. Kampanja pisti webbisivuilleen verolaskurin, joka osoittaa miten perheiden verotaakka eroaisi Romneyn tai Obaman hallinnon alaisuudessa. Obama myös on painottanut veroteemaa viime päivien kampanjapuheissaan, kutsuen Romneyn vero-ohjelmaa Romney Hood -verotukseksi, joka ryöstää köyhiltä ja antaa rikkaille. Obaman uusin teevee-mainos rummuttaa myös samaa teemaa.

Syytökset ovat pistäneet Romneyn kampanjan puolustuskannalle. Romneyn kampanja ei ole kiistänyt numeroita suoraan, mutta se on kritisoinut tutkimuksen tekijöitä ja syyttänyt heitä liberaaleiksi aktivisteiksi. Syytös ei toimi, sillä Romneyn kampanja on aikaisemmin ylistänyt samaisen Tax Policy Centerin Institutionin analyytikkoja, kehuen heidän puolueetonta ja tarkkaa analyysiaan.

Obaman kampanjan syytökset ovat osittain hieman epäreiluja, sillä Romney ei ole toistaiseksi julkistanut yksityiskohtaisia listauksia elimoitavista verohelpotuksista. Toisaalta, ”hei, meitä ei saa kritisoida, sillä me emme vielä tiedä mitä me aiomme tehdä” on huono puolustus.

Soundtrack: The Who, Success Story.