Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Verot – Obaman yllättävä valttikortti

Marko Maunula
Blogit Americana 9.8.2012 20:04

Marraskuun presidentinvaalista on tulossa rumimmat kisat miesmuistiin. Molemmat osapuolet ovat valtaosin keskittyneet toistensa säälittömään mollaamiseen. Toistaiseksi konkreettisin keskustelu on koskenut veropolitiikkaa, ja siinä presidentti Obama on yllättäen etulyöntiasemassa.

Obama on jo monta vuotta ajanut veroehdotusta, joka eliminoisi presidentti George W. Bushin veroleikkaukset hyvätuloisilta, mutta pitäisi muiden verot ennallaan. Ehdotus on, luonnollisesti, törmännyt ankaraan vastustukseen republikaanien ja Mitt Romneyn kampanjan taholta. He pitävät ylempien tuloluokkien verojen korotusta epäreiluna sekä talouden toipumisen kannalta vaarallisena.

Romneyn kampanja julkisti oman vero-ohjelmansa. Romneyn ajama veropaketti sisältää kunnianhimoisen ohjelman amerikkalaisen tulo- ja yritysverotuksen uudistamiseksi. Romney ajaa mm. Bushin veroleikkausten tekemistä pysyviksi jokaiselle veronmaksajalle, yritysveron tuntuvaa leikkausta ja porsaanreikien sulkemista, alle $200 000 vuodessa tienaavien perheiden sijoitustulojen verotuksen sekä ns. alternative minimum tax -veron eliminointia, sekä perintöveron poistamista.

Romney sanoo ehdotuksensa johtavan reilumpaan, tasaisempaan ja simppelimpään verotukseen. Hän ei ole vielä yksilöinyt tukittavia porsaanreikiä tai julkistanut vero-ohjelmansa tarkkoja yksityiskohtia, mutta Romneyn ehdotusta tutkineet Tax Policy Institute sekä Brookings Institution ovat julkistaneet analyysinsa: Romneyn vero-ohjelma on matemaattisesti mahdoton ja vaatii toimiakseen keskituloisia hyödyttävien veroleikkausten remonttia, johtaen alle 200 000 dollaria vuodessa tienaavien perheiden verotuksen kiristymiseen sekä suuriin veroleikkauksiin rikkaimmalle prosentille amerikkalaisista.

Obaman kampanja tarttui aiheeseen välittömästi. Kampanja pisti webbisivuilleen verolaskurin, joka osoittaa miten perheiden verotaakka eroaisi Romneyn tai Obaman hallinnon alaisuudessa. Obama myös on painottanut veroteemaa viime päivien kampanjapuheissaan, kutsuen Romneyn vero-ohjelmaa Romney Hood -verotukseksi, joka ryöstää köyhiltä ja antaa rikkaille. Obaman uusin teevee-mainos rummuttaa myös samaa teemaa.

Syytökset ovat pistäneet Romneyn kampanjan puolustuskannalle. Romneyn kampanja ei ole kiistänyt numeroita suoraan, mutta se on kritisoinut tutkimuksen tekijöitä ja syyttänyt heitä liberaaleiksi aktivisteiksi. Syytös ei toimi, sillä Romneyn kampanja on aikaisemmin ylistänyt samaisen Tax Policy Centerin Institutionin analyytikkoja, kehuen heidän puolueetonta ja tarkkaa analyysiaan.

Obaman kampanjan syytökset ovat osittain hieman epäreiluja, sillä Romney ei ole toistaiseksi julkistanut yksityiskohtaisia listauksia elimoitavista verohelpotuksista. Toisaalta, ”hei, meitä ei saa kritisoida, sillä me emme vielä tiedä mitä me aiomme tehdä” on huono puolustus.

Soundtrack: The Who, Success Story.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Obamalla ei ole eika ole ollut mitaan ehdotusta verouudistukseksi ja ainoa mantra mita han toistaa on lisata hyvinansaitsevien verotusta. Jos Obama olisi halunut uudistaa verotusta hanella on ollut aikaa 3.5 vuotta tehda se. Ensimmaisen 2:n presidenttivuoden aikana demokraattienemmistoiset senaatti ja kongressin alahuone olisivat hanen ehdotuksensa hyvaksyneet mutta han ei sita tehnyt. Mitt Romney on saanut Obaman heraamaan etta hanenkin on saarnattava muuta kuin Bushin veroalennusten peruuttamista. Obaman kohdalla se on tosin liian myohaista silla han ei saa hypoteettista verouudistusta jota hanella ei ole hyvaksytyksi kongressissa joten taman hetkinen huulen heitto on vain vaalipropagandaa. Presidentti Bushin veroalennusten jatkaminen ei ole ainostaan Romneyn ja repubikaanien uskonto vaan myos Bill Clintoninin joka asettui aikaisemmin vastustamaan Obaman aikeita: http://www.politico.com/news/stories/0911/64024.html. Tax Policy Center mainitsee alussa, etta ”we do not score Governer Romney’s plan directly as certain components of his plan are not specified in sufficient detail” mutta jatkavat analysointia tekemalla oletuksia jotka Romney:n ohjelmasta joita ei ole tai ei ole spesifioitu kuten he itse alussa toteavat. Yksi suuri vaaristys jonka Tax Policy Center tekee on, etta Romney nostaisi alle $200,000 ansaitevien verotusta, Obaman toteamus RomneyHoodista. Tosiasiassa Romney:n verouudistus antaisi kaikille veroa maksaville 20% alennuksen nykyisesta verotaulukosta, riippumatta tuloista. Koska Tax Policy Center vaaristaa keskeisen osan Romney verouudistuksesta on selvaa, etta TPC:n kannanotto on enemmankin kannanotto joka tehtiin tukemaan Obaman olemantonta verouudistusta.

@harryi-850: Juuri noissa oletuksissa piilee TPC:n analyysin voima. He tekevät Romneyn vero-ohjelman kannalta mahdollisimman myötäsukaiset oletukset ja silti päätyvät tuloksiinsa.

Entä Ron Paul? Mielestäni hän olisi ykkösehdokas.

Noista kahdesta valitsisin kuitenkin Obaman, kun tuntuu, että Romney kulkee vain Obaman vanavedessä ja yrittää voittaa kisan Obaman pelillä. Ron Paulilla on omat polkunsa.