Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Veronkorotukset: pyhä lehmä ontuu

Blogit Americana 16.8.2011 14:54
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Warren Buffett kirjoitti sunnuntaina rikkaiden verojen korottamisen puolesta. Hyvä idea, jolla on laaja kannatus myös republikaanien parissa, mutta se ei silti tule tapahtumaan.

Buffettin mielipidekirjoitus vaatii valtiota lopettamaan superrikkaiden paapomisen. Hän kertoi maksaneensa tuloistaan liittovaltiolle 17,4 prosenttia veroina, kun hänen työntekijöidensä tuloveroprosentit heiluivat 33 ja 41 prosentin välillä.

Buffettin liittovaltiolle maksamien verojen summa oli toki liki seitsemän miljoonaa dollaria, mutta Buffettin mukaan hän ja muut saman tuloluokan kaverit voisivat maksaa enemmänkin.

Kirjoituksessaan Buffett ampuu alas argumentit, joiden mukaan korkeiden tuloluokkien kiristynyt verotus ehkäisee sijoituksia sekä ajaa rahan pois markkinoilta. Kukaan ei kieltäydy sijoittamasta tuottavaan kohteeseen pelätessään voitoista kertyviä veroja, hän muistuttaa.

Buffettin mielipidekirjoitus osui tärkeään pointtiin. Yhdysvaltain talouskasvu on hidasta, budjettialijäämät mitataan biljoonissa, työttömyys on yli yhdeksän prosenttia, ja sodat Irakissa ja Afganistanissa ovat koetelleet kansakuntaa. Amerikkalaista keski- ja työväenluokkaa on pyydetty uhrautumaan maansa puolesta, mutta samanaikaisesti rikkailta ei ole pyydetty yhtään mitään. Itse asiassa heidän verotustaan on vain kevennetty.

Verojen vastaisuus on kaiverrettu Yhdysvaltojen DNA:han. Maa syntyi veroprotestien jälkiseuraksena, ja veronkorotuksista puhuminen yleensä merkitsee poliittista itsemurhaa. Silti, nykyisen taloustilanteen aikana amerikkalaisten enemmistö – mukaanlukien jopa monet republikaanien äänestäjät – vaatii hyvätuloisten verotuksen nostamista osana talouden remonttia.

Republikaanien edustajat ja presidenttiehdokkaat ovat kaukana poliittisesta keskitiestä, mutta he hallitsevat kongressia. Puolueen kongressiryhmä on muista amerikkalaisista vieraantunut nippu idealisteja, joka miltei yksimielisesti vastustaa kaikkia veronkorotuksia kaikissa tilanteissa.

Esivaalit ovat vain pahentaneet tilannetta. Tyypillinen esivaaliäänestäjä on vankka tosiuskova, joka jakaa republikaanien edustajaryhmän verojen vastaisen fanatismin. Lopputuloksena on hihhulismin paraati, kuten Iowan esivaaliväittely, jossa jokainen ehdokas kieltäytyi kannattamasta edes teoreettista 10 dollaria menojen leikkauksia, yksi dollari veroja -talouspakettia.

Yhdysvallat joutuu edelleen remontoimaan talouttaan toinen käsi sidottuna selän taakse – ainakin vuoteen 2012 asti.

Soundtrack: Velvet Revolver, Fall to Pieces.