Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Venetsia opettaa – Mutta mikä on läntisen demokratian tulevaisuus?

Marko Maunula
Blogit Americana 14.3.2017 19:09
Uskon vanhaan Winston Churchillin suuhun laitettuun viisaukseen: ”Itse asiassa, on sanottu, että demokratia on huonoin hallintotapa, ellei mukaan lasketa kaikkia muita hallintotapoja.” Viime viikon työmatka Italiaan pakotti ajattelemaan Venetsian ihmettä. Miten oligarkkien johtama Venetsian ta...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Mielestäni läntiseltä demokratialta puuttuu selkeä tulevaisuuden visio: Minkälaisen maailman me haluamme ja miten siihen päästään. Selkeässä mallissa voisi myös esittää vaihtoehtoisia polkuja, ja selvittää minkälainen tulevaisuus odottaa niitä seuraamalla.
Nykyisessä politiikassa esitetään lähinnä vain uhkakuvia väestönkasvun, ilmastonmuutoksen ja saastumisen seurauksista. Tarvittavat toimenpiteet asioiden korjaamiseksi näyttävät olevan ihmisille ikäviä, joten mistään ei pystytä globaalisti sopimaan. Globalisaatio itsessään ei voi olla uhka, vaan pelkästään tosiasia.
”Hyvän vision” esittämiseksi, ihmisille tiedottamiseksi ja sen toteuttamiseksi tarvittaisiin kuitenkin moraaliltaan hyviä valtioiden johtajia, eikä sellaisia taida liioin olla.