Venäjän hyökkäys Ukrainaan palautti yhtenäisyyden amerikkalaiseen politiikkaan. Kestääkö se?

Kun vaalit lähestyvät, pelkään meidän todistavan kahtiajaon politiikan paluuta.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Ukrainan sodan poliittiset ja taloudelliset laineet rantautuvat liki jokaiseen valtioon. Vladimir Putinin hyökkäyssodan eskaloituminen ravistaa myös amerikkalaista politiikkaa – mutta valitettavasti ei kylliksi.

Amerikkalaisen oikeiston trumpilainen siipi on flirttaillut Putinin kanssa jo kauan. Pat Buchanan, amerikkalaisen paleokonservatismin Johannes Kastaja, on ylistänyt Putinin ajamaa konservatiivista uskonnollisuutta, kansallismielisyyttä, sekä traditionaalista arvomaailmaa 2010-luvun puolivälistä alkaen.

Viime vuosina Buchanan on saanut lisää hengenheimolaisia. Ei-valkoinen maahanmuutto, valtakulttuurin maallistuminen, sekä seksuaalinen suvaitsevaisuus on ohjannut monet konservatiivit katsomaan ihaillen Viktor Orbánin ja Putinin kaltaisia johtajia.

Merkittävin näistä totalitarismin fanittajista on tietenkin Donald Trump, mutta hänen vanavedessään pärskyttää iso joukko oikeistolaisen mediasirkuksen sekä republikaanien hihhulisiiven edustajia, kuten Tucker Carlson, Steve Bannon, Madison Cawthorne ja Josh Hawley.

Fox Newsin katsojista 71 prosenttia sanoo Putinin olevan Joe Bidenia vahvempi johtaja. Ennen Venäjän hyökkäystä 18 prosenttia republikaaneista suhtautui Venäjän diktaattoriin myönteisesti.