Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Venäjä on fasistinen valtio

Blogit Americana 28.8.2014 18:00
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Suutari astuu nyt lestinsä ulkopuolelle: olen Yhdysvaltain historian tutkija ja tietämykseni Neuvostoliitosta/Venäjästä rajoittuvat lähinnä sen diplomaattiseen kanssakäymiseen lännen kanssa. Silti, kuten kaikki uutisia ja maailmaa seuraavat ihmiset, olen viime viikkoina ahminut uutisia ja analyysia Ukrainan ja Venäjän tilanteesta.

Seuraava listaukseni perustuu analyyseihini kaikesta keräämästäni tiedosta. Mitä olen oppinut tähän mennessä venäläisestä politiikasta?

1. Kaikki ihmiset, puolueet ja liikkeet, joista Venäjän johto ei pidä ovat fasisteja.

2. Suora, uskomattoman röyhkeä valehtelu päin naamaa on oleellinen osa venäläistä ulkopolitiikkaa, Neuvostoliitosta tähän päivään.

3. Jälkinationalistinen aikakausi ei ole saapunut Venäjälle. Se elää täysin bismarckilaisessa realpolitik-todellisuudessa, kaikilla imperialistisilla mausteilla.

4. Aikaisempien todistuskappaleiden perusteella Venäjä ei ole koskaan tyytyväinen. Kun se saavuttaa yhden tavoitteistaan, se vaatii lisää. Transnistria, Etelä-Ossetia, Abhaasia, Krim… Jos Venäjä kaappaa nyt Ukrainan tai edes osan siitä, sen muut naapurit ja aikaisemmat sateliittivaltiot ovat vaarassa. Olisin erittäin huolissani, jos asuisin vaikkapa Georgiassa tai Armeniassa.

5. Venäjä uskoo voiman logiikkaan. Ainoa tapa pysäyttää sen imperialistiset haaveet on uskottava länsimainen pelote, sotilaallisen voiman näyte. Naton sotakaluston siirtäminen Puolaan ja Baltiaan on, Venäjän toimien valossa, uskoakseni viisas veto.

6. Venäjä on nykyisellään fasistinen valtio: henkilökultti, valtion kontrolli mediasta, militarisaatio, pakkomielle homoista, yltiönationalismi, korporatiivinen talouspolitiikka… Kaikki fasismin keskeiset elementit ovat kasassa.

Mitä missasin? Missä olen väärässä?

Soundtrack: Rage Against the Machine, Bulls on Parade