Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Vasemmiston antisemitismi = oikeiston rasismi

Marko Maunula
Blogit Americana 21.6.2014 12:11
Eräs juutalaisista kavereistani harkitsee lomamatkaa Pohjoismaihin. Hän kyseli suosituksia nähtävyyksistä ja kokemuksista. Viimeinen kysymys oli: ”Entä antisemitismi?” Uutiset Ruotsin kasvavasta juutalaisvihasta huolestuttivat. Kysymykset eurooppalaisesta antisemitismistä tapasivat yllättää minut vi...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Ensinnäkin malka-sanan taivutukseen kuuluu astevaihtelu: malan.

Toiseksi Israelin valtion tointen arvostelu sen miehittämillä alueilla ei ole juutalaisvastaisuutta. Aiheesta jatkuvasti käytävissä yleisönosastokeskusteluissa erilaiset ”kristityt” aina puolustelevat miehittäjien toimia oikein väärin. Egyptin joukkokuolemantuomiot, Boko Haram ja Isis tulee tietenkin tuomita yhtä hyvin. Israelin toimia miehittäjänä ei tule puolustella em. julmuuksilla, eikä antisemitismillä tulisi pelotella Lähi-Idän ongelmien arvioitsijoita.

Kuvalehtikin voisi hieman korjata kurssiaan. Ehkä uusi päätoimittaja tekee sen.

Luen itseni vasemmistolaiseksi ja suhtaudun kriittisesti Israelin valtion harjoittamaan politiikkaan, joka ajaa puhtaan uskontoon perustuvan juutalaisvaltion perustamista historialliselle Palestiinan alueelle. Tätä katsantokantaa nimitetään antisionismiksi eikä sillä ole mitään tekemistä antisemitismin kanssa.

Ylipäätään suuri osa vasemmistosta suhtautuu uskontoihih epäluuloisesti ja ajaa sekulaaria yhteiskuntaa, jossa valtio on erotettu uskonnosta eikä kansalaisuuden oikeutus perustu siihen mihin uskontokuntaan kuuluu. Uskonto on jokaisen henkilökohtainen asia, mutta jos siitä tehdään kansalaisuuden peruste niin väkisinkin silloin syrjäytetään osa kansasta marginaaliin.

Sama kritiikki, mitä esitämme Israelia kohtaan, koskee niin kristillisiä kuin islamilaisia valtioita. Israeliin nyt vaan kohdistuu suuremmat odotukset, koska se omien sanojensa mukaan edustaa länsimaista sivistysvaltiota ja demokratiaa ja siihen yhtälöön ei oikein moinen militarismi ja palestiinalaisten sortaminen oikein istu.

Minulla on juutalaisia kavereita enkä suvaitse antisemitismia, mutta jos keskustelu kääntyy sionismiin ja uskonnollisiin valtioihin, niin niitä en voi kannattaa agnostikkona missään muodossa.

Vanhan neuvostovasemmiston kaiku kuuluu yhä. Israel oli lännen leiriä,nyt enää USA:n tuki pitää maan pinnalla. Arabien arvostelu ei ole saanut meillä koskaan samaa painoa. Antisemitismi muuttaa muotoaan aikojen saatossa,nyt ei enää syytetä juutalaisia kaivojen myrkyttämisestä eikä lapsien sieppaamisesta euroopassa. Suomessa antisemitismin käsite on Israelin vastaisuus, juutalaiset eristäytyvät ja se ruokkii tilannetta. Israelin toimet miehitetyillä alueilla markkinoidaan sortona,noudatettu politiikka on vahingollista juutalaisille. Artikkeli oli erinomaisen hyvä ja valotti tilanteen monimutkaisuutta. Arabien uskonsota on suomalaisille käsittämätön. Varmaankin näemme kammottavan näytelmän lähiaikoina. Saa nähdä miten antisemitismi muuttaa nyt muotoaan.