Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Varo, maailma: Ted Cruz on nosteessa

Blogit Americana 11.12.2015 09:00
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaanisen ehdokaskatraan vaarallisin mies ei ole Donald Trump vaan Ted Cruz.

Viime mielipidetiedusteluissa Cruz on ollut vahvassa nosteessa. Iowan tärkeässä esivaalivaltiossa hän on eri mielipidetiedustelujen mukaan joko johdossa tai tiukasti Trumpin peesissä.

Trump on populisti, joka kanavoi ns. Main Street -republikaanien suuttumusta puolueen kaapannutta Wall Street -siipeä kohtaan. Hän puhuu pienyrittäjien ja duunarirepublikaanien kieltä, jotka protestoivat puolueen viime vuosikymmenien suuryrityksiä ja multimiljonäärejä suosivaa talouspolitiikkaa.

Cruzin populismi on Trumpia vihaisempaa. Hän on kahtiajaon politiikan lipunkantaja, Washingtonin halvauksen henkilöitymä.

Cruzille kaikki kompromissit toisinajattelijoiden kanssa ovat heikkouden merkki. Kaksi vuotta sitten hän piti 21 tuntia kestäneen jarrutuspuheen osana terveydenhoidon uudistuksen vastaista kampanjaansa. Texasilainen senaattori on toistuvasti ehdottanut koko liittovaltion operaatioiden sulkemista, elleivät konservatiiviset republikaanit saa tahtoaan läpi.

 

Ihmisenä Cruz on suurin piirtein yhtä lämmin ja halattava kuin ruosteinen riivinrauta. Hän on epäsuosittu jopa oman puolueensa parissa. Mies silminnähden nauttii liberaalien ja muiden toisinajattelevien ärsyttämisestä, kuten absurdi konekivääripekonivideo osoittaa.

Ulkopoliittisesti Cruzin linja on selkeä. Yhdysvaltojen valta-aseman on oltava ehdoton, ja konfliktien ratkaisussa raaka voima on paikallaan. Viime viikolla hän ehdotti Isisin mattopommittamista, kunnes ”erämaan hiekka loistaa pimeydessä”.

Cruz ei ole typerä. Hän on Princetonin ja Harvardin kouluttama lakimies ja kiistattoman terävä ajattelija. Mies näyttää uskovan, että mitä pahemmaksi Washingtonin halvaus ja kansan kahtiajako kehittyy, sitä paremmin hänen poliittinen uransa kehittyy. Poltettu maa on hänen henkilökohtaisen kunnianhimonsa hyväksyttävä hintalappu.

Trump on sirkuskomeljanttari ja markkinamies, mutta Cruz on säälimättömän tehokas ja kyyninen manipulaattori. Kahdesta johtavasta protestiehdokkaasta Cruz on huomattavasti vaarallisempi.

 

Soundtrack: Ted Nugent, Stranglehold.