Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Vapise, maailma: Amerikka tulee!

Marko Maunula
Blogit Americana 25.6.2010 01:58

Kuka vielä voi väittää, ettei Yhdysvallat ole jalkapallomaa?

Voitto Algeriasta oli mykistyttävää draamaa, joka todisti jälleen, että jalkapallon MM on maailman paras urheilutapahtuma. Miten Amerikka reagoi tapahtumaan? Katso itse.

Myönnetään: video on periamerikkalaisen sentimentaalinen ja paikoitellen yliampuva, mutta voitto ja jatkopaikka liikuttivat amerikkalaisia perustuksia myöden.

Jalkapallobuumi on maassa vahva. Seuraavan 20 vuoden sisällä Yhdysvallat on vähintäänkin semifinaalijoukkue. Lyön siitä vaikka vetoa.

Soundtrack: The Hitchers, Strachan.

 

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Aika ohutta vielä ovat nuo merkit USA:sta jalkapallomaana. Totta on, että futisbuumi USA:ssa on kasvanut, mutta kun vertaa sitä maan valtalajeihin, ollaan vielä auttamattomasti takamatkassa. Se, että USA on vasta nyt pystynyt haastamaan Englannin tyyppisiä jalkapallomaita yhdessä yksittäisessä pelissä on itse asiassa osoitus siitä, että mitään valtavaa harppausta maa ei ole ottanut. Väkilukuun ja urheiluun suunnattujen satsausten suhteutettuna USA:n menestys on suorastaan surkeaa.

USA:ssa jalkapallo on perinteisesti ollut hyväosaisten laji. Todellisissa jalkapallomaissa kuten Brasiliassa, Argentiinassa, Italiassa, Englannissa, Portugalissa, Espanjassa, Ranskassa, Saksassa jne. jalkapallo on ollut enemmän köyhien laji (poikkeuksena ehkä Saksa). Tämä taas johtaa siihen, että kun köyhien poikien lähes ainoa mahdollisuus pärjätä jotenkin elämässä on osata potkia mahdollisimman hyvin palloa, siitä tule osa elämää.

Kannattaa piipahtaa vaikka Italiaan katsomaan, miten jalkapallo vaikuttaa elämään, miten paljon siitä keskustelevat kaikki mummot, vaarit, naiset, lapset siinä kuin miehetkin. Ja kun näkee millä intohimolla pelejä katsotaan ja miten asiantuntevia kommentteja heiltä kuulee (muiltakin kuin miehiltä) ymmärtää vähän, mistä jalkapallomaassa on kyse. Siihen ei USA tietenkään ikinä yllä. Semifinaalissa se saattaa joskus pelata – epäilen tosin vahvasti – mutta ei puhuta USA:sta jalkapallomaana. Se on ihan liian paksua.