Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Vapaus kuuluu humanismiin, Vol. II

Blogit Americana 25.2.2010 18:33
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kuusi savuketta ja potkut? Iltalehti kertoi Köyliön ja Säkylän terveysasemien kovasta linjasta tupakointiin. Kysyn uudemman kerran, että missä kulkevat yksilön oikeuksien rajat?

Terveysasemien tupakointikiellossa eniten ihmetyttää sääntöjen perustelu. Terveysasemien johto sanoi, että tupakkatauot ovat epäreiluja muita työntekijöitä kohtaan.

Mitenköhän kyseiset terveysasemat monitoroivat henkilökuntansa WC-vierailuja, facebook-paivityksiä, kahvinhakureissuja, puhelinkeskustelujen mittaa, sekä kävelyvauhtia työpisteeltä toiselle? Tupakoijien ajankäytön mikromanagerointi kuulostaa vähemmistön kiusaamiselta sekä pikkumaiselta silmälläpidolta.

Omista kollegoistani löytyy kaksi tupakoijaa. Verrattuna moniin taukohuoneen veteraaneihin, ikuisiin teenkeittäjiin, ovensuussa rupattelijoihin, sekä muihin puolilusmuihin joihin olen tutustunut nykyisessä ja aikaisemmissa työpaikoissani, tupakoijat eivät ole sen huonompia työntekijöitä kuin muutkaan.

Amerikkalainen, ja käsittääkseni myös suomalainen, yhteiskunta on muuttunut yhä ymmärtäväisemmäksi kroonisia sairauksia ja muita henkisiä sekä fyysisiä hidasteita kohtaan. Tämä on tietenkin hyvä asia ja kertoo yhteiskuntien kasvavasta laajakatseisuudesta ja suvaitsevaisuudesta.

Suosittelen tupakkamiehille ja -naisille hyvän lobbausjärjestön palkkaamista, joka ryhtyisi esittelemään tupakoijat riippuvuuden viattomina uhreina. Propaganda voisi painottaa, että tupakkariippuvuus on tauti, joka vaatii ymmärrystä ja tukea sekä erikoisjärjestelyitä työpaikoilla.

Tupakkafirmat voisivat rahoittaa projektia palkkaamalla muutaman huuhaa-tiedemiehen luomaan haluttuja tutkimustuloksia tukemaan nikotiiniriippuvaisten argumentteja ja taistelua kansalaisoikeuksiensa puolesta. Tupakkatauot ja -huoneet kuuluvat taudinkuvan hoitoon ja terapiaan.

Hölmömmätkin argumentit ovat menneet läpi: vrt. esim. Tiger Woods ja hänen traaginen seksiriippuvuutensa.

Soundtrack: Rufus Wainwright, Cigarettes and Chocolate Milk.