Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Vapaan maan villit vankiluvut

Marko Maunula
Blogit Americana 4.3.2009 13:34

Aamukahvi meinasi mennä väärään kurkkuun. Numerot ovat pöyristyttäviä, mutta uskottava ne on: kotivaltiossani Georgiassa joka 13. aikuinen on tänään joko vankilassa, ehdollisessa, tai ehdonalaisessa.

Kaikkiaan 7.3 miljoonaa amerikkalaista ovat parhaillaan rangaistuslaitoksen asiakkaita.

Kalliista vankilaitoksesta on tullut taloudellinen riippakivi monen osavaltion kauloihin, ja rankaisuun keskittyvä politiikka ei ole juurikaan ehkäissyt rikoksia tai tehokkaasti suojellut kansalaisia. Osavaltioiden on hiljalleen pakko miettiä uusiksi rankaisupolitiikkansa.

Suomalaisella oikeuslaitoksella on omat puutteensa, ainakin allekirjoittaneen mielestä. Blogistin oikeudentajuun ei sovi millään, että toisen ihmisen tappaminen voi johtaa vain parin vuoden istumiseen. Kuolemanrangaistus on väärin ja halventaa ihmiselämän arvoa, mutta sama pätee liian lepsuihin rangaistuksiin. Lisäksi, suomalaisia uutisia lukemalla ei juuri saa vaikutelmaa, että löysä rankaisupolitiikka toimisi.

Kultainen keskitie, edelleen haussa.

Soundtrack: Johnny Cash, I Never Picked Cotton

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Korjausksena, että lähteessä tietona oli joka 31. aikuinen. Aika rankka tilasto silti.

Keijolalle: joka 31. aikuinen viittasi koko Yhdysvaltain keskiarvoon. Omassa osavaltiossani, Georgiassa, lukema on suhdeluku on mainitsemani 1/13. Tilastot ovat todella rankkoja, kuten sanoit.

Joo-o. Rankkoja lukuja.

Muistelen jostain (yleis)artikkelista lukeneeni, että yli 20% kaikista amerikkalaisista mustista 20-30 vuotiaista olisi tällä hetkellä – tai olisi ollut samaisen rangaistuslaitoksen asiakkaita.