Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Olen vankka Barack Obaman kannattaja

Blogit Americana 20.1.2017 08:55
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kuulin Barack Obamasta ensimmäistä kertaa vuonna 2003. Chicagossa asuva sukulaiseni kertoi lahjakkaasta, karismaattisesta osavaltiotason poliitikosta ja paikallisesta aktivistista. Samana vuonna The New Republic julkaisi hänestä ison jutun. Olin otettu.

Vuonna 2004 Obama piti pajatson tyhjentäneen puheen demokraattien puoluekokouksessa, ja miljoonien muiden tavoin totesin, että katson juuri Yhdysvaltojen ensimmäistä afroamerikkalaista presidenttiä. Saman vuoden marraskuussa illinoislaiset äänestivät Obaman Yhdysvaltain senaattiin.

Obama oli ja on pohjimmiltaan maltillisen keskitien tarpoja. Republikaanien retoriikka sikseen: Obama ei koskaan ollut sosialisti tai edes oikea liberaali. Vielä muutama vuosikymmen sitten hän olisi mahtunut mainiosti republikaanisen puolueen maltilliseen Rockefeller-siipeen.

Obama uskoi ja painotti valtion ja liike-elämän yhteisiä projekteja. Terveydenhoidon uudistus oli tästä tyyppiesimerkki, sekoitus valtion tukiohjelmia ja yksityisten vakuutusyhtiöiden palveluja. Uudistus myös perustui pitkälti Obaman vuoden 2012 kilpakumppanin, republikaani Mitt Romneyn ideoihin.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu