Vanhojen miesten vallankumous?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Molemmat Yhdysvaltojen pääpuolueet taistelevat sisäisiä haasteita vastaan. Kaksi kärttyistä vanhaa miestä uhkaa tuhota valtaa pitävien suunnitelmat.

Kun presidentinvaalien esikampanjat käynnistyivät, molempien puolueiden johdot olivat valmiita ehdokkaittensa kruunajaisiin.

Hillary Clintonin piti olla puolueen itsestään selvä presidenttikokelas. Hänen kampanjatahtinsa oli löysä, organisaationsa suunnattu ensi vuotta ja republikaanista vastustajaa kohtaan. Muista ehdokkaista ei olisi pitänyt olla edes kunnon sparrauskavereiksi. Sitten Bernie Sanders muuttui marginaalisesta ehdokkaasta pieneksi kansanliikkeeksi.

Republikaanien johto oli puolestaan ryhmittäytynyt Jeb Bushin taakse. Vankka hallintomies ja amerikkalaisen poliittisen aristokratian kasvatti joutuisi tappelemaan nimityksensä puolesta, mutta Jeb Bushin poliittiset verkostot ja taistelukassa tekivät hänestä selkeän ennakkosuosikin. Mutta pian tositeeveestä tuttu markkinaheikki Donald Trump pieksi Jebin mielipidetiedusteluissa ja medianäkyvyydessä.