Vallattomat afroamerikkalaiset demokraatit

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tuskin koskaan Yhdysvalloissa on ollut yhtä paljon afroamerikkalaisia osavaltio- ja liittovaltiotason politiikkoja kuin tänään. Ja heillä on vähemmän valtaa kuin koskaan sitten rotuerottelun ruman aikakauden.

Uudessa The New Republic lehdessä Jason Zengerle kirjoittaa ansiokkaasti kansalaisoikeustaistelun päättymisestä ja afroamerikkalaisten politiikkojen marginalisoinnista. Pitkässä jutussaan hän osoittaa vakuuttavasti, miten vaalikarttojen rukkaaminen uusiksi ja Etelän konservatiivinen käännös ovat kaventaneet afroamerikkalaisten politiikkojen valtaa.

Etelä sinnitteli kauan demokraattisessa ruodussa. Valkoisten rasistien hallitsema Etelä muodosti demokraattisen puolueen konservatiivisen siiven, joka kesti sisällissotaa edeltävästä aikakaudesta aina 1980-luvulle saakka. Yhä liberaalimmassa demokraattisessa puolueessa sen ”Eteläsiipi” oli outo ryhmittymä, joka usein vihasi oman puolueensa liberaaleja enemmän kuin republikaaneja.

Kun demokraattinen puolue asettui yhä voimakkaammin kansalaisoikeusliikkeen taakse, Etelän demokraatit ryhtyivät hiljalleen liukumaan republikaanien riveihin. Tämän liikkeen Johannes Kastaja oli Strom Thurmond, Etelä-Carolinan polittisen historian jättiläinen.

Muutaman vuosikymmenen kuluttua liki kaikki Etelän valkoiset konservatiivit liittyivät republikaaneihin. Tuttu vaalikartta tarjoaa vankkaa todistusta republikaanien vahvasta valta-asemasta alueella.