Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Vallankumous Massachusettsissa?

Blogit Americana 18.1.2010 14:14
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Senaatin demokraatit ovat vaarassa menettää super-enemmistönsä. Mikä osavaltio on äänestämässä republikaania? Ultraliberaali Massachusetts.

Huomenna tiistaina Massachusetts valitsee seuraajan Ted Kennedylle poikkeusvaalissa. Edesmenneen liberaalien leijonan senaattipaikka on mahdollisesti menossa republikaanien Scott Brownille.

Republikaanien voitto olisi vavahduttava tapahtuma. Massachusetts on vankkaakin vankempi demokraattinen osavaltio. Sen republikaanit eivät ole voittaneet senaattivaaleja sitten vuoden 1972. Kaikki osavaltion edustajat, niin senaatissa kuin edustajainhuoneessa, ovat demokraatteja.

Miten ihmeessä demokraatit ovat vaarassa hävitä?

Suurin syy on Massachusettsin demokraattien tinakorvainen, omahyväinen itsevarmuus. Puolue on hallinnut osavaltiota suvereenisti, ja he ovat oppineet pitämään osavaltiota omana hiekkalaatikkonaan.

Demokraattien ehdokas Martha Coakley on ollut aneeminen ja kuiva ehdokas. Lisäksi, demokraatit eivät ole satsanneet vaaliin sen vaatimia resursseja. Massachusettsin demokraatit ilmeisesti uskoivat, että Kennedyn vanha penkki kuuluu heille automaattisesti, eikä heidän tarvitse polttaa rahaa ja energiaa sen pitämiseksi.

Repulikaanien ehdokas Brown on ollut energinen ja aggressiivinen kampanjoija, joka on markkinoinut itsensä maltillisena republikaanina, hyvänä hallintomiehenä, sekä kompromisseihin valmiina koko kansan edustajana.

Coakley oli vielä pari viikkoa sitten yli 10 pisteen gallup-johdossa; uusimpien tiedusteluiden mukaan hän on häviämässä vaalit. Molemmat puolueet valmistelevat huomiseksi massiivista äänestyspäivän äänestäjät uurnille -salamasotaa. Vaalissa on katkolla paitsi paikka senaatissa, mutta ehkä myös terveydenhoidon uudistuksen tulevaisuus.

Soundtrack: Bee Gees, Massachusetts.