Valkoiset lumihiutaleet ja rasismin myöntämisen vaikeus: George Floydin kuolema pakotti miljoonat tarkastamaan asenteitaan

Väite rakenteellisen rasismin olemassaolosta saa yhä miljoonat valkoiset amerikkalaiset tuohtumaan.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Rasismin olemassaolon, valkoisten etuoikeuksien ja afroamerikkalaisten suuttumuksen oikeutuksen myöntäminen ovat ylivoimaisen vaikeita asioita miljoonille amerikkalaisille. George Floydin murhan synnyttämät mellakat ovat pakottaneet heidät katsomaan peiliin. Todellisuuden kieltäjät ovat yhä ahtaammalla.

Rasististen tragedioiden yhteydessä monet ryntäävät nopeasti jompaan kumpaan marginaaliin.

Ensimmäinen ryhmä koostuu aktivisteista, joiden argumenteille amerikkalaisen yhteiskunnan läpitunkevasta rasismista tragediat antavat uutta kaikupohjaa. Heille Yhdysvallat on rasismin ja vihan läpitunkema dystopia, jonka rasismi on ainoastaan voimistumassa.

Toinen ryhmittymä koostuu valtaosin valkoisista, jotka uskottelevat kaiken olevan pohjimmiltaan kunnossa. He vähättelevät rakenteellisen rasismin voimaa, sälyttävät Minnesotan kaltaiset tapahtumat yksilöiden syyksi ja väittävät sitkeästi Yhdysvaltain yhteiskunnan olevan tasa-arvoinen kaikille asukkaille. Menestys tai sen puute ovat kiinni yksilöistä.