Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Valkoinen terrorismi, Charlottesville ja republikaanien selkäranka

Blogit Americana 14.8.2017 10:20
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Charlottesvillen tapahtumat ovat tragedia, mutta joskus tragedioista voi olla hyötyä. Toivon ja rukoilen, että Charlottesville avaa mahdollisuuden poliittisen kulttuurin kurssinmuutokseen.

Amerikkalaisen politiikan pelottava jakautuminen saavutti tähänastisen huipentumansa presidentinvaalien yhteydessä.

Osa Donald Trumpin tukijoista koostui vastenmielisistä rasisteista, tyyliin Charlottesvilleen kokoontuneet natsit.

Osa tukijoista oli toivonsa liki menettäneitä duunareita, jotka olivat valmiita romuttamaan heidät vuosikymmeniksi unohtaneen politiikan.

Suurin osa tuntemistani Trumpin äänestäjistä koostui vankoista republikaaneista: naapureistani, ystävistäni, kollegoistani ja muista valtaosin hyvistä ihmisistä. Tottumus, elinikäinen puoluesidonnaisuus ja epätoivoinen uskomus, että presidenttiys muuttaisi Trumpin, sai heidät antamaan äänensä republikaanien ehdokkaalle.

Me tiedämme miten heidän naiveille toiveilleen kävi.

 

Journalistit ovat vatvoneet Trumpin nousua tuhansien palstakilometrien verran.

Me olemme kuulleet selitykset republikaanien opporturnismista, rasismista, työväenluokan ahdingosta, aikansa eläneestä vaalijärjestelmästä, faktojen jälkeisestä maailmasta, demokraattien surkeasta ehdokkaasta ja hänen pöyristyttävän surkeasta kampanjastaan, venäläisten hakkeroinnista – ja niin edelleen.

Jokainen selitys on omalla sektorillaan osittain pätevä. Mutta Charlottesvillen tapahtumat sekä presidentin heikko ja poliittisesti laskelmoiva reaktio osoitti kriisin tärkeän moraalisen aspektin.

Onneksi iso osa republikaanien johtoa osoitti saaneensa tarpeekseen – ainakin toistaiseksi.

Kun natsien webbisivusto ylisti Trumpin ponnetonta lausuntoa, Paul Ryan, Orrin Hatch, Marco Rubio ja lukuisat muut eturivin republikaanit tuomitsivat Charlottesvillen tapahtumat valkoisena terrorismina. Monet heistä kritisoivat presidentin lausunnon hampaattomuutta.

Monet republikaaniset kommentaattorit olivat selkeän tyrmistyneitä presidentin surkeasta lausunnosta. Republikaanien Trump-kriittisen siiven ääni voimistui monella pykälällä.

Tämä kuulostaa melodramaattiselta…

Juorut Valkoisesta talosta vihjaavat Steve Bannonin aseman olevan uhattu. Alt-rightiin ainakin osittain sitoutunut presidentin neuvonantaja on yhä epäsuositumpi. Charlottesvillen tragedian ei ainakaan uskoisi vahvistavan hänen asemaansa.

Osa republikaanien johtoa näyttää ainakin tilapäisesti löytäneen taas selkärankansa. He eivät halua seisoa samassa rintamassa rasistien kanssa, vähätellä kuolemaan johtanutta rasistista terrori-iskua tai sortua presidentin suosimaan tyhjään rinnastukseen.

Republikaanien johdolla – ja koko Yhdysvalloilla – on valinnan paikka. He voivat valita poliittisen opportunismin ja ponnettomat rinnastukset sekä vähätellä valkoista terroria ja sen roolia Trump-ilmiön takana. Samalla he auttavat normalisoimaan uuden valkoisen rasismin.

Vaihtoehtoisesti republikaanit voivat vahvistaa viikonloppuna löytämäänsa selkärankaansa ja ajaa politiikkaa, joka asettaa moraaliset itsestäänselvyydet poliittisten toiveiden yläpuolelle

Heidän päätöksellään on valtava merkitys Amerikan tulevaisuudelle.

Tämä kuulostaa melodramaattiselta, mutta se on totta.

 

Soundtrack: Father John Misty, Things It Would Have Been Helpful To Know Before The Revolution