Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Valeiden valtakunta: Trump ruokkii epäluottamusta demokratiaa kohtaan

Blogit Americana 20.12.2017 17:07
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Olemme todistamassa hyökkäystä amerikkalaisen demokratian keskeisiä instituutioita vastaan.

Robert Muellerin tutkimus Donald Trumpin presidenttikampanjan mahdollisista Venäjä-kontakteista on edennyt hitaasti mutta varmasti.

Kampanjapäällikkö Paul Manafortia vastaan on nostettu syytteet muun muassa rahanpesusta ja salaliitosta.

Trumpin entinen turvallisuuspoliittinen neuvonantaja kenraali Michael Flynn sekä eräs Trumpin kampanjan ulkopoliittistista neuvonantajista, George Papadopoulos, myönsivät valehdelleensa FBI:lle.

Muellerin tiimin strategia on amerikkalaisten syyttäjien ja tutkijoiden standardi tapa operoida. Kun tutkijat löytävät avustajien tekemiä rikkomuksia, he yrittävät saada syytetyt todistamaan ylempiään vastaan. Yleisen spekulaation mukaan Flynn ja Papadopoulos ovat suostuneet yhteistyöhön Muellerin tutkijatiimin kanssa.

Putin kertoo tarinoita, jotka Trump haluaa kuulla.

Allekirjoittaneen arvioissa Trumpin huonoin puoli on hänen hyper-narsistinen valmiutensa uhrata aivan kaikki Trumpin erinomaisuuden alttarilla.

Toisin kuin normaali ihminen, Trump ei kykene arvioimaan tekojaan kriittisesti. Jokainen asia, jonka hän tekee, sanoo, tai ajattelee, on suurempi, parempi ja todempi kuin mikään muu maailmassa – verifioitava todellisuus mukaanluettuna.

Trumpin ego vaatii häntä kuvittelemaan vaalivoittonsa sataprosenttisesti Trumpin omaksi saavutukseksi. Väitteet, että Venäjän sekaantuminen ja manipulaatiot jotenkin auttoivat Trumpia, ovat siten hyökkäyksiä Trumpin erinomaisuutta vastaan. Ja Trump puolustaa vääristynyttä minäkuvaansa vaikka uhraamalla amerikkalaiset instituutiot, jos tilanne niin vaatii.

Trumpin mediakritiikki on tuttua tavaraa, ja se on jo vuosikausia ollut osa republikaanien pelikirjaa. Mutta Trump on kyseenalaistanut myös amerikkalaisen vaalijärjestelmän, FBI:n, CIA:n ja tiedustelun. Hän mielummin uskoo Vladimir Putinin vakuutteluja Venäjän syyttömyydestä kuin Yhdysvaltojen omaa tiedustelua, sillä Putin kertoo tarinoita, jotka Trump haluaa kuulla.

Normaalissa tilanteessa republikaanit kritisoisivat presidenttiä, joka uskoo miellyttäviä valeita enemmän kuin kovia totuuksia. Valitettavasti republikaanien nykyinen johto myötäilee presidenttiä.

 

Pari Muellerin tiimin jäsentä oli vaalien alla keskustellut Trumpin vaarallisuudesta ja ilmaissut avoimesti tukensa Hillary Clintonille. Tietojen tultua julki henkilöt pudotettiin välittömästi Muellerin tiimistä.

Paljastus on nyt avannut republikaaneille sauman hyökätä Muelleria sekä hänen koko tutkimusprojektiaan vastaan. He yrittävät kyseenalaistaa Muellerin motiivit ja luoda siten maaperää hänen erottamiselleen tai tutkimustulosten kyseenalaistamiselle.

Mueller on republikaani, mutta hän on ennen kaikkea ammattilainen, joka on omistautunut laille ja totuudelle. Hänen motiiviensa kyseenalaistaminen on vastenmielistä hyvän miehen lokaamista poliittisten tarkoitusperien vuoksi.

Silti, hyökkäyksissä on kyse myös vakavammasta asiasta kuin Muellerin maineesta.

Republikaanien kritiikki kertoo Trumpin ruokkimasta epäluottamuksesta amerikkalaisia demokraattisia instituutioita kohtaan.

Hyökkäyksistä lakia, viranomaisia, mediaa, amerikkalaisia instituutioita ja jopa totuutta vastaan on tullut yhä hyväksytympiä poliittisia toimintatapoja. Postmodernismi on muuttanut vasemmalle kallellaan olevien yliopistojen kampuksilta Valkoiseen taloon sekä kongressiin.

Miten demokratia, amerikkalaiset hallinnolliset instituutiot ja jopa totuus kykenevät puolustamaan itseään Valkoisen talon ja sen kongressin tukijoiden hyökkäyksiä vastaan?

Jos FBI sekä elämänsä amerikkalaisen yhteiskunnan palvelemiselle omistanut entinen syyttäjä ja FBI-pomo, urheudesta palkittu sotaveteraani ja aikaisemmin yli puoluerajojen arvostettu mies on vapaata riistaa Trumpin tukijoille, mihin tämä päättyy? Missä ovat uudet rajat?

Tämä sataa Venäjän laariin kuin herkullinen manna suoraan taivaasta. Bonuksien kera.

 

Soundtrack: Father John Misty, A Bigger Paper Bag