Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Vale, emävale, gallup

Blogit Americana 24.3.2010 17:16
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Uusi Harris Poll –gallup ehdottaa, että 24 prosenttia republikaaneista uskoo presidentti Obaman olevan ”antikristus.” Ja höpsis.

Viime vuosikymmenen poliittinen aivohalvaus on ikävä ja sitkeä tauti. Eräs sen oireita on ollut usko vastustajan täydelliseen pahuuteen.

Mikä alkoi salalittomaisena kuiskutuksenä poliittisissa marginaaleissa (”Bill Clinton tappoi Vince Fosterin!”) nousi pinnalle George W. Bushin valtakaudella. Irakin sodan ja Fahrenheit 9/11 -elokuvan välissä monet liberaalit selvästi tilapäisesti jarkensä: Bush järjesti syyskuun 11. päivän iskut; republikaanit varastivat vuoden 2004 vaalit; New Orleansin Katrina-tulvat olivat tahallinen hyökkäys afroamerikkalaisia vastaan.

Viimeiset kaksi vuotta on ollut republikaanien vuoro seota. Monet konservatiivit ovat selvästi unohtaneet käytöstapansa sekä menettäneet tunteidensa hallinnan. Miljoonat rivirepublikaanit luottavat enemmän paranoideihin fantasioihinsa kuin rationaaliseen tapahtumien tulkintaan.

Monet liberaalit ovat ruokkineet republikaanien pelkoja, huvittuneena kuin kylähullua huudattava joutomies. Tekniikka on ikävää ja tuomittavaa, varsinkin kun se esitellään ”tieteellisenä” mielipidetutkimuksena.

Uusi Harris Poll -yrityksen gallup osoittaa, että 67 prosenttia republikaaneista uskoo presidentti Obaman olevan sosialisti, 57 uskoo hänen olevan muslimi, ja 45 prosenttia ei usko hänen edes syntyneen Yhdysvalloissa ja olevan siten oikeutettu presidenttiyteen. Sokerina pohjalla, 24 prosenttia uskoo Obaman olevan antikristus!

Höpö löpö. Harris ei ole toistaiseksi julkistanut tarkkoja kysymyksiä, eli emme tiedä miten vihjailevia tai ei kysymykset ovat. Tulosten ristiriita useiden vastaavien gallupien kanssa osoittaa, että kysymysten luonnetta sekä koko gallupin metodologiaa on hyvä syy epäillä. Odotamme uusia todisteita. Totta, republikaanit ovat parhaillaan hieman sekaisin, mutta eivät sentään näin pahoin.

Lisäksi, jos gallup kysyisi teiltä, että uskotteko Matti Vanhasen olevan antikristus, moniko vastaisi piruuttaan ”kylla”?

Soundtrack: Five Man Electrical Band, Signs.