Vaikea valinta: sota vai terveydenhoito?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaanit kaapivat laatikon pohjaa löytääkseen viimeisetkin argumentit terveydenhoidon uudistuksen pysäyttämiseksi. Nyt he ovat vetoamassa patriotismiin.

”Sota on erittäin tärkeä. Työllisyys ja talous ovat erittäin tärkeitä…. Ehdotan, että pistämme terveydenhoidon uudistuksen syrjään vuodeksi,” senaattori Richard Luger (R-Indiana) sanoi viime viikolla: ”Ehdotan, että me keskitymme olennaiseen: sotaan ja rahaan.”

Kertaus on opintojen äiti: politiikka on taistelua siitä, miten kakku jaetaan. Harvoin taistelu näkyy yhtä raadollisena ja alastomana kuin viime aikojen sota vastaan terveydenhoito -keskustelussa.

Yhdysvaltain talous on edelleen kuralla. Konservatiivien mielestä maalla ei ole nyt varaa korjata terveydenhoitoa, sillä me olemme sodassa, jonka tarkoitus on turvata amerikkalaiset terrorilta. Afganistanin sodan tarkoitus on estää uusien 9/11-iskujen, Madridin junapommien, ja Lontoon räjähdysten tapahtuminen.

Terrori-iskut ovat viimeisen vuosikymmenen aikana tappaneet ehkä noin 4000 amerikkalaista. Samanaikaisesti tuore Harvardin yliopiston tekemä tutkimus arvioi, että noin 45000 amerikkalaista kuolee joka vuosi, sillä heillä ei ole sairasvakuutusta. Kumpi on suurempi haaste amerikkalaisten turvallisuudelle ja hyvinvoinnille?

En vähättele terroria. Uskon, että sota Afganistanissa on valitettava mutta tarpeellinen, tärkeä rintama taistelussa islamistista terrorismia ja fanatismia vastaan. Silti, konservatiivien ajama sodan talousmatematiikka ja logiikka eivät aukene meikäläiselle.

Republikaanit taputtivat Obaman ilmoitukselle lisäjoukoista Afganistaniin, mutta hänen lupauksensa aloittaa joukkojen kotiutus ensi vuonna käynnisti tutun valituksen: kotiin vain voittajina, deadlinet rohkaisevat vihollista, missio on vietävä loppuun, jne.

En ole kuullut yhtään laskelmaa, skenaariota, tai valitusta republikaaneilta koskien sodan kustannuksia. Voisin ehkä ottaa Lugerin ja muut republikaanit vakavasti, jos he osoittaisivat tylyä talousrealismia muuallakin kuin terveydenhoidon uudistuksen kustannuksien laskelmissaan.

Soundtrack: Radiohead, Karma Police.