Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Väärää tietoisuutta ja marxilaista hölynpölyä

Blogit Americana 16.8.2016 16:07
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Vaalit lähestyvät, ja niiden myötä vasemmistolaisen älymystön ylenkatsova besserwisserismi lisääntyy entisestään.

Olen toistuvasti kuullut keskusteluja, joissa korkeasti koulutetut, hyvätuloiset keskiluokkaiset liberaalit päivittelevät republikaaneja äänestävien duunareiden typeryyttä. Eivätkö he tiedä, että he äänestävät omien etujensa vastaisesti? Miksi he kannattavat puoluetta, joka leikkaa heidän nauttimiaan etuisuuksia ja ohjaa rahat verohelpotuksina rikkaimmalle prosentille?

Samanaikaisesti hyvätuloiset liberaalit ylpeinä kertovat, kuinka he itse äänestävät omien etujensa vastaisesti. He tietävät, kuinka republikaanit laskisivat heidän verojaan, mutta painottavat uskoaan solidaarisuuteen, hyvinvointivaltioon, ympäristönsuojeluun ja muihin hyviin asioihin.

Toisin sanoen: kun duunarit äänestävät omaa näennäisesti välitöntä taloudellista etuaan vastaan, he ovat huonosti informoituja ja väärän tietoisuuden ohjaamia typeryksiä, mutta kun koulutetut ja puolivauraat liberaalit tekevät samoin, he ovat jaloja ihmisiä, jotka uhrautuvat yhteisen hyvän puolesta.

 

Tunnen muutaman duunarirepublikaanin. Monet heistä uskovat vankasti abortin olevan moraalisesti väärin sekä aseenkanto-oikeuden olevan perustuslaillinen absoluutti. Toiset vannovat vapaan kapitalismin nimiin uskoen, että se tarjoaa heillekin mahdollisuuden yrittämiseen ja menestykseen, vaikka tällä hetkellä he joutuvat raatamaan pienellä palkalla jollekulle muulle.

He ovat idealisteja jotka ovat valmiita tekemään uhrauksia ja kompromisseja oman ideologiansa vuoksi – aivan kuten parin tonnin vuositason veroleikkausta vastaan äänestävä liberaalikin. Mutta jostain syystä he ovat väärän tietoisuuden pauloissa, kun taas liberaalit tietävät asioiden oikean laidan – mukaan lukien duunareiden oman parhaan.

 

Ani harva vasemmalle kallellaan olevista intellektuelleista enää tunnustautuu yltiöopilliseksi marxilaiseksi. Silti ideologialle keskeinen materialismi on edelleen tiukasti jumittunut moneen vasemmistolaiseen selkärankaan.

Tässä ei ole periaatteessa mitään väärää. Itsekin uskon materialismin ja taloudellisten motiivien ylivaltaan kulttuurin, yhteiskunnan, diplomatian ja muiden historiaa muokkaavien voimien myllerryksessä. Silti yltiöopillinen ja intuitiivinen, asenteista ponnistava usko oikeassa olemiseen ja omaan hyvyyteen sekä eri tavoin ajattelevien harhautuneisuuteen on vaarallista ja poliittisesti tyhmää.

Tietoisuus oman kuplan olemassaolosta on ensimmäinen askel kohti poliittista reformia. Jos demokraatit haluavat jälleen ryhtyä kilpailemaan valkoisten duunareiden äänistä, heidän kannattaisi tiedostaa omat asenteensa ja kommunikointinsa heikkoudet.

Joissain tapauksissa ideologiset erimielisyydet ovat selkeitä ja niin voimakkaita, ettei niiden välille ole mahdollistaa rakentaa siltaa. Ja joskus on syytä sanoa, että meidän rasismin ja homofobian vastaiset arvomme ovat parempia kuin viha ja sulkeutuneisuus. Silti liian moni liberaali keskittyy mellestämään oman erinomaisuutensa hiekkalaatikolla, josta käsin he tuomitsevat väärin ajattelevat konservatiivit älyllisesti laiskoilla ja emotionaalisilla menetelmillään.

Niin kauan kun liian monet liberaalit ylenkatsovat duunareita ja heidän vakaumuksiaan, duunarit vastaavat äänestämällä Trumpin kaltaisia kansankiihottajia.

 

Soundtrack: Jerry Jeff Walker, Up Against the Wall Redneck Mother