Vaalit, rotu ja sukupuoli

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tämän päivän vaaleista ylivoimaisesti kiinnostavin on taistelu Valkoisesta talosta. Mutta pinnan alta vaaleista löytyy monta muutakin tärkeää tarinaa.

Povaan, että tämän päivän yhteiskuntatieteilijöitä sekä tulevaisuuden historiantutkijoita eniten puhuttava aspekti käsittelee vaalien kärkevää demografista asetelmaa. Nämä vaalit muodostavat tärkeän virstanpylvään poliittisessa kehityksessä, joka on tekemässä amerikkalaisesta politiikasta valkoisten miesten kisan kaikkia muita vastaan.

Obama johtaa naisäänestäjien parissa 16 prosenttiyksiköllä. Latinot suosivat Obamaa luvuin 66-31, ja 95 prosenttia afroamerikkalaisista äänestäjistä kannattaa Obamaa. Enemmistö maahanmuuttajista suosii myös demokraatteja. Valkoiset puolestaan kannattavat Romneytä suhdeluvuin 57-40, ja valkoisten miesten parissa Romney dominoi lukemin 65-32. Televisiokuvat puoluekokouksista antoivat anekdoottista tukea numeroille. Demokraattien kokous oli kirjava kuin YK:n yleiskokous, kun taas republikaanien kokoussali oli vankan valkoinen.

Lopputulokset erityisesti Floridasta sekä Texasista tarjoavat runsaasti purtavaa lähitulevaisuuden varalle. Latinot muodostavat ison ja nopeasti kasvavan väestönosan molemmissa osavaltioissa. Vaikka Texas menee näissä vaaleissa vuorenvarmasti Romneylle, tutkijat ja poliittiset strategistit seuraavat tarkasti demokraattien kannatuksen kasvua osavaltiossa. Mikäli nykyiset demograafiset kasvutrendit jatkuvat, Texasista saattaa tulla yllättävän nopeasti violetti ja jopa demokraattisen sininen osavaltio. Tämä puolestaan takaisi demokraateille pitkäaikaisen kontrollin Valkoisesta talosta, sillä Florida ja Texas yhdessä muodostavat liki neljänneksen kaikista Yhdysvaltain valitsijamiesäänistä.

Jos Romney häviää, republikaanit pystyvät torjumaan muutospaineet ja paistattelemaan voiton auringossa. Jos he häviävät, republikaanit joutuvat muokkaamaan viestiään ja vokottelemaan vähemmistön äänestäjiä. Demograafinen kehitys tekee muutoksesta pakon saneleman projektin. Odotamme Texasin numeroita suurella mielenkiinnolla.

Soundtrack: Los Lonely Boys, Heaven.