Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Vaalit, rotu ja sukupuoli

Marko Maunula
Blogit Americana 6.11.2012 14:37

Tämän päivän vaaleista ylivoimaisesti kiinnostavin on taistelu Valkoisesta talosta. Mutta pinnan alta vaaleista löytyy monta muutakin tärkeää tarinaa.

Povaan, että tämän päivän yhteiskuntatieteilijöitä sekä tulevaisuuden historiantutkijoita eniten puhuttava aspekti käsittelee vaalien kärkevää demografista asetelmaa. Nämä vaalit muodostavat tärkeän virstanpylvään poliittisessa kehityksessä, joka on tekemässä amerikkalaisesta politiikasta valkoisten miesten kisan kaikkia muita vastaan.

Obama johtaa naisäänestäjien parissa 16 prosenttiyksiköllä. Latinot suosivat Obamaa luvuin 66-31, ja 95 prosenttia afroamerikkalaisista äänestäjistä kannattaa Obamaa. Enemmistö maahanmuuttajista suosii myös demokraatteja. Valkoiset puolestaan kannattavat Romneytä suhdeluvuin 57-40, ja valkoisten miesten parissa Romney dominoi lukemin 65-32. Televisiokuvat puoluekokouksista antoivat anekdoottista tukea numeroille. Demokraattien kokous oli kirjava kuin YK:n yleiskokous, kun taas republikaanien kokoussali oli vankan valkoinen.

Lopputulokset erityisesti Floridasta sekä Texasista tarjoavat runsaasti purtavaa lähitulevaisuuden varalle. Latinot muodostavat ison ja nopeasti kasvavan väestönosan molemmissa osavaltioissa. Vaikka Texas menee näissä vaaleissa vuorenvarmasti Romneylle, tutkijat ja poliittiset strategistit seuraavat tarkasti demokraattien kannatuksen kasvua osavaltiossa. Mikäli nykyiset demograafiset kasvutrendit jatkuvat, Texasista saattaa tulla yllättävän nopeasti violetti ja jopa demokraattisen sininen osavaltio. Tämä puolestaan takaisi demokraateille pitkäaikaisen kontrollin Valkoisesta talosta, sillä Florida ja Texas yhdessä muodostavat liki neljänneksen kaikista Yhdysvaltain valitsijamiesäänistä.

Jos Romney häviää, republikaanit pystyvät torjumaan muutospaineet ja paistattelemaan voiton auringossa. Jos he häviävät, republikaanit joutuvat muokkaamaan viestiään ja vokottelemaan vähemmistön äänestäjiä. Demograafinen kehitys tekee muutoksesta pakon saneleman projektin. Odotamme Texasin numeroita suurella mielenkiinnolla.

Soundtrack: Los Lonely Boys, Heaven.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Onko siellä Floridassa se Bushin veli vielä kylpäällikkönä? Junaili viimeksi Bushin voittajaksi lakituvan kautta, vaikka hävisi selväsi äänissä.

Jeb Bush lienee se kaikkein terävin veitsi Bushien keittiölaatikoissa. Hän on jo kauan sitten ymmärtänyt, että republikaanit eivät voi voittaa ilman latinoiden ja muiden vähemmistöjen ääniä. Toistaiseksi Jeb Bush on huutanut tuuleen ilman kaikua.

Monet veikkaavat Jeb Bushin joutuvan odottamaan vuoroaan vielä pitkään. Vähemmistövihamielinen teekutsuliike on vielä voimissaan ja jos huomenna käy niin, että Romney häviää vaalit niin Republikaanien perusäänestäjät luultavasti eivät sen seurauksena tule siirtymään demokraattien suuntaan vaan aina vaan enemmän ja syvemmälle vähemmistövastaiseen äärioikeistohihhulointiin.

Tavallaan itse toivoisin tätä koska naurunaiheita maailmassa on kovin vähän.

”Latinot suosivat Obamaa luvuin 66-31, ja 95 prosenttia afroamerikkalaisista äänestäjistä kannattaa Obamaa”

Latinot ja erityisesti afroamerikkalaiset äänestävät siis erityisen vahvasti rotumääreisesti eli rasistisesti.
Eikö? Mutta tuohan olisi ilman muuta johtopäätös jos valkoiset käyttäytyisivät vastaavasti!

Itseäni taas kiinnostaa näissä vaaleissa kysymys siitä meneekö Yhdysvalloissa yksikän samaa sukupuolta olevien avioliittoa kannattava lakialoite läpi osavaltioiden kansanäänestyksistä. Englannin kielisen wikikipedian mukaan kansanäänestyksiä järjestetään ainakin Washingtonin, Marylandin ja Mainen osavaltioissa ja mielipidetiedustelujen mukaan enemmistö väestöstä kaikissa kolmessa osavaltioissa kannattaa lakialoitetta. Minnesotassa taas äänestetään perustuslain lisäyksestä jossa avioliitto määriteltäisiin miehen ja naisen väliseksi unioniksi. Mielipidetiedustelujen mukaan enemmistö osavaltion asukkaista vastustaa aloitetta. Jos joku sukupuolineuraalia kannattavista lakialoitteista menisi jossain osavaltiossa läpi, olisi se ensimmäinen kerta Yhdysvaltain historiassa kun samaa sukupuolta olevien avioliitto menisi kansanäänestyksessä läpi (itseasiassa kyseessä olisi ensimmäinen kerta maailmassa kun samaa sukupuolta oleva avioliitto hyväksyttäisiin kansanäänestyksen kautta). Jos Minnesotan äänestäjät taas hylkäävät lakialoitteen, olisi kyseessä ensimmäinen kerta Yhdysvaltain historiassa kyseisen kaltainen perustuslakimuutos kaatuisi kansanäänestyksessä. Jos nämä asiat toteutuvat olisi se merkittävä paalu Yhdysvaltain muuttumisesta liberaalimpaan suuntaan tässä kysymyksessä. Omanlainen ”kulttuurisodan” osavoitto liberaaleille ja tappio konservatiiveille.

Demografinen kehitys on tosiaan mielenkiintoista. Alueiden valkoinen väestö voi olla huolissaan siitä, mihin latinalaistuminen alueella johtaa. Toivottavasti ei yhteiskunnan meksikolaistumiseen. Latinojen määrän kasvu USA:n etelässä kuitenkin väistämättä johtaa vastakkainasetteluihin, ei vain puolueiden välillä vaan niiden sisälläkin. Nopeat muutokset väestörakenteessa kun tunnetusti aiheuttavat skismaa.

@1Suomalainen, afroamerikkalaiset eivät äänestä Obamaa siksi, että hän on afroamerikkalainen vaan siksi, että hän on demokraattien presidenttiehdokas. Jokaisissa presidentinvaaleissa vuodesta 1964 lähtien, äänestäneistä afroamerikkalaisista noin 90% tai enemmän on äänestänyt demokraattien ehdokasta,

http://electionstudies.org/nesguide/2ndtable/t9a_1_1.htm

@Mika: eihän Obama ole afroamerikkalainen (=orjien jälkeläinen), vaan mulatti jolla ei ole mitään perinnöllistä yhteyttä afroamerikkalaisiin.

No, oli Obama mikä tahansa, latinot ja afroamerikkalaiset eivät äänestä erityisen vahvasti rotumääreisesti, he äänestävät puoluemääreisesti.

Onko USAlaisen äidin USAssa syntynyt lapsi amerinkansuomalainen vain siksi että siunattuun tilaan äidin sattui saattamaan suomalainen mies?
Onko USAlaisen äidin USAssa syntynyt lapsi afroamerikkalainen vain siksi että siunattuun tilaan äidin sattui saattamaan kenialainen mies?

1S: Ensimmäisellä kysymykselläsi ei tässä ole merkitystä. Mitä toiseen kysymykseesi tulee, niin kyllä – ymmärsit oikein mitä afro-amerikkalaisuus (tämä lienee paras suomennos termille african american) on. Afro-amerikkalaisella tarkoitetaan henkilöä, joka asuu Yhdysvalloissa ja jolla on afrikkalaisia sukujuuria. Tästä etnologeilla ei käsittääkseni ole erimielisyyksiä. Jos sinulla on parempaa tietoa, niin kerrothan mihin lähteeseen viittaat.

Oba on kunnon mies ja realisti köyhyyttä ja rikkaiden kälmeyttä nähneenä,mutta kun valtion velkaa on niin huikea määrä, ettei sitä edes voi käsittää, niin hänkin on valmis lisäämään valtion menoja mm. ottamalla lisää elätettäviä tai toisesta näkökulmasta sovittuja palkkoja polkevia. Romni olisi varmaan lietsonut sotaa ja alentanut veroja välittämättä valtion kassasta.Kiinassa ei höpötellä tyhjää, vaat talous nousee kohisten. USAn työläiset ovat hätää kärsimässä töiden loppuessa. Saakos muuten amerikoissa neekeriä kutsua neekeriksi ja mulattia mulatiksi. Oli nimitys mikä tahansa, se on sivuseikka, kun ihmisarvo on kaikilla samalla ja asenteet/teot ratkaisevat. Oballe onnea ja menestystä ! Lopettaisi sodat ja sekaantumiset muiden maiden asioihin. Silloin palautuisi USAn arvovalta ja sen kauppakin sujuisi. USAn innovatiivisuus ja notkeus ovat esimerkillisiä, mutta velkaantuminen biljooniin vaatii erittäin kovia otteita.

Maunulalta pyytäisin arvion miksi Texas on yhä vankasti republikaanien heiniä vaikka valkoisten ei-latinoiden osuus väestöstä siellä on vain 41%. Edes se että valkoiset äänestävät yhtä vankasti republikaani Romneytä kuin takapajula- Mississippi (n. 85%) ei pitänyt johtaa siihen lopputulokseen että Romney sai peräti 57,2% annetuista äänistä.

Jokin tässä ei nyt täsmää. Onko niin että todellisuudessa pitkään Texasissa asuneet latinosukupolvet ovat omaksuneet Texasin valkoisten poliittisen ohjelman. Latinot siis äänestävät todennäköisemmin sitä valtapuoluetta joka dominoi osavaltiota. Sama koskee tietysti myös jossain määrin Arizonaa.

Muistaakseni valkoiset äänestivät 57%:sti Reagania silloin kun tämä otti aika vakuuttavan voiton Mondalesta. Sen jälkeen valkoisten siirtyminen republikaanien taakse on vain vahvistunut.

Se mistä Maunula ei edelleenkään halua puhua on olemassa oleva tosiasia että USA:ssa on yhä vallalla käsitys ”valkoisesta tietoisuudesta” ja ”valkoisesta etuoikeudesta”. Eräs englanninkielinen termi joka suomalaisten olisi syytä tietää USA:n poliittisesta todellisuudesta nimittäin kuuluu seuraavasti:

”White race is a property”.

Nämä ovat kiusallisia asioita sillä ne sotivat sitä ruusuista kuvaa että maa olisi muuttumassa rodullisen harmonian suuntaan. Faktat valkoisten yhä selvemmästä kiinnittymisestä republikaaniseen puolueeseen murskaa tuollaisen harhaluulon.