Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Vaalit 2012: Obama jatkaa Valkoisessa talossa

Marko Maunula
Blogit Americana 7.11.2012 04:48

Barack Hussein Obama, 51, on valittu toiselle kaudelle. TV-kanavat julistivat hänet voittajaksi noin 23:15.

Neljä vuotta sitten Obaman voitto perustui koskettaviin puheisiin, korkeisiin ihanteisiin ja ehdokkaan inspiroivaan kykyyn nousta päivänpolitiikan yläpuolelle. Uudelleenvalinta perustui kylmään poliittiseen laskelmointiin, realismiin sekä tehokkaaseen kenttäkoneistoon. Runoilijasta on tullut organisatio-jyrä.

Obama voitti sekoittamalla populistista finanssikapitalismin kritiikkiä periamerikkalaiseen optimismiin. Tämän huipuksi Obama onnistui määrittelemään vastustajansa. Romney ei koskaan onnistunut karistamaan Obaman tiimin hänelle luomaa, plutokraattisen ja tavallisista amerikkalaisista vieraantuneen elitistin imagea.

Obaman kampanja oli ammattimainen ja tehokas. Se ei enää kyennyt inspiroimaan amerikkalaisia samalla tavoin kun neljän vuoden takainen historiallinen kampanja – mutta se ei ollut enää edes tarpeellista. Tehokas koneisto korvasi esoteeriset tuntemukset. Lisäksi, Mitt Romney vastustajana oli vakavasti puutteellinen ehdokas.

Palaamme huomenna vaalin postmortemin pariin.

Soundtrack: Randy Newman, Jolly Coppers on Parade.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Asiat voi nähdä toisinkin: http://www.salon.com/2012/11/07/the_obama_mandate/ . Republikaanien suhtautuminen naisiin on todella ala-arvoista. Törkeimmät heistä putosivatkin onneksi senaatista. Vaa’ankielivaltio Ohiossa Obama menestyi juuri ”white collar workers” -ryhmässä asutuskeskuksissa. Jotain on silloin tehty oikein.

Republikaanit toivoivat ja uskoivat, että mustat, latinot ja nuoret eivät äänestäisi Obamaa samalla innolla kuin -08. Tämä haave koitui heidän myllynkivekseen niinkuin gallupeista oli nähtävissä. Nämä ryhmät olivat tällä kertaa jos mahdollista vieläkin innokkaammin uurnilla kuin viimeksi.

Jos Republikaanit ottaisivat opikseen, seuraavissa presidentivaaleissa heidän ehdokkaansa olisi latinomyönteinen Jeb Bush. Tähän en usko. Heidän esivaalijärjestelmänsä kun pakottaa valitsemaan änkyräoikeistolaisen ehdokkaan. Vielä yksi katkera nöyryytys siis odotettavissa.

En sanoisi että Romney oli vakavasti puutteellinen, hänhän oli loistava puhuja ja esiintyjä. Hänen agendansa ei vaan mennyt läpi kansalaisiin, koska Obamalla oli demokraattisempi ja ihmisläheisempi suhtautuminen suunnitelmaksi Amerikan nousuun kansalaisten paremman yhdenvertaisuuden ja hyvinvoinnin kautta. Hienoa että Barack Obama voitti. Toivoisi häneltä nyt enemmän aikaa myös ulkopoliittisille rauhanasioille mm. Lähi-Idässä ja näkyvämpää roolia maailman arvojohtajien esikuvana.

Nopea kalkulointi etelävaltioista osoitti selvästi sen että paikoin jopa 85% valkoisista äänesti Romneytä. Eli tuolla alueella asia on vain niin, että valtava enemmistö valkoisista yhä ei halua missään tapauksessa mustaa miestä USA:n presidentiksi. Noin 30 vuotta sitten kun Atlantaan valittiin musta pormestari vain 9% kaupungin valkoisista äänesti häntä.

Jokainen voi miettiä sitä mikä on ollut ”suvaitsevaisuuden” kasvuvauhti etelävaltioissa. Ei kyllä hyvältä näytä. Ohiossa sentään 45% valkoisista äänesti Obamaa.

Uuden lehden pääkirjoituksessa esitetään Obaman tärkeänä saavutuksena Osama Bin Ladenin teloitus.
Miten niin teloitus ?
Eikö se ollut selvä murha ?
Miksi ei epäiltyä pidätetty ja tuotu oikeuden eteen ?
Ruumis kyettiin kyllä tuomaan hävitettäväksi.
Ovatko vastaukset liian kiusallisia ?

Miten Suomen Kuvalehden päätoimittaja voi esittää
raskaan rikoksen ”tärkeänä saavutuksena” ?