Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Vaalit 2010: miten republikaanit voivat voittaa?

Blogit Americana 10.9.2010 13:01
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaanit ovat marssimassa kohti valtavaa vaalivoittoa marraskuussa. Ainoastaan puolueen kärähtäminen sängystä kuolleen tytön tai elävän pojan kanssa voi tuhota toiveet murskavoitosta.

Liika rentoutuminen voi silti pilata saumat. Viimeisen neljän vuoden aikana demokraatit ovat oppineet kampanjoimaan tehokkaasti, ja muutamissa osavaltioissa republikaanien ylilyönnit ovat vaarantamassa liki varmoilta näyttäneet senaattipaikat (Alaska, Kentucky, Nevada).

Silti, polku voittoon on sileä ja kartta on kädessä. Peruskampanjoinnin pitäisi riittää, ja muutamaa perusstrategiaa painottamalla homman pitäisi olla saletti.

1. Uhoa ja raivoa
Amerikkalaisilla on syytä suuttumukseen ja pettymykseen. Työttömyys ei hellitä, talouden elpyminen laahaa, kongressi näyttää paikoitellen halvaantuneelta. Mitä suuttuneempi kansakunta on, sitä paremmin se motivoi opposition sekä pitää valtapuolueen kannattajat kotona äänestyspäivänä.

2. Puhu muutoksesta
Republikaanien kannattaa kansallistaa kampanjat. Äänestäjien valtaosan suuttumus suuntautuu epämääräisesti kohti Washingtonia sekä tämänhetkistä ”systeemiä.” Republikaanien pitää painottaa vahvasti ulkopuolista rooliaan sekä haluaan uudistaa Kongressin meno.

3. Syytä Obamaa
Istuva presidentti on tällä hetkella gallup-kurimuksessa. Talouden hidas elpyminen on suurelta osin henkilöitynyt istuvaan presidenttiin, ja hänen suosionsa sekä riippumattomien että republikaanisten äänestäjien parissa on pohjamudissa. Obama on republikaanisille ehdokkaille mainio maalitaulu marraskuussa.

4. Varo yliampumisia
Kuten Kentucky, Alaska, ja Nevada ovat osoittaneet, konservatiiviset republikaanit ovat paikoitellen innostuneet liikaa sekä valinneet puolueelleen turhan hankalat senaattiehdokkaat. Aseellista kapinaa povaava Sharron Angle (NV) sekä yövartijavaltiota ihailevat Rand Paul (KY) sekä Joe Miller (AK) ovat vaikeita kaupattavia äänestäjien maltilliselle enemmistölle. Jos republikaanit välttävät innostumista ja kampanjoivat kieli keskellä suuta, voitto on jo taskussa.

Soundtrack: The Beatles, Helter Skelter.