Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Vaalit 2010: miten demokraatit voivat voittaa?

Blogit Americana 8.9.2010 15:46
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Marraskuun alun kongressivaalit ovat vajaan kahden kuukauden päässä. Demokraatit tulevat häviämään vaalit, mutta puolueella on pieni mahdollisuus pysäyttää verenvuoto ja pysyä niukassa enemmistössä.

Talous, maan ilmapiiri, ja jopa huono onni ovat kaikki demokraatteja vastaan, mutta puolue ei luovuta. Amerikkalainen äänestäjä on häilyväinen ja vastaanottavainen taitavalle kampanjoinnille, ja marraskuuhun on vielä aikaa.

Miten puolue voi tavoittaa riippumattomat äänestäjät, eli saman ydinryhmän joka vei Obaman Valkoiseen taloon sekä demokraatit valtavaan voittoon vuosina 2008 ja 2010? Mikäli allekirjoittanutta pyydettäisiin strategistiksi, itse painottaisin seuraavia pointteja:

1. Sälytä talousvastuu republikaaneille
Useimmat amerikkalaiset syyttävät republikaaneja Amerikan talousongelmista. Budjettivajeet, säännöstelyn purku, talousskandaalit, sekä pankkijärjestelmän romahdus alkoivat republikaanien valtakaudella. Demokraattien pitää rummuttaa tätä tosiseikkaa väsymättä.

2. Pelottele republikaanien vallalla
Viimeksi kun republikaanit hallitsivat kongressia, he ajoivat maan melkoiseen umpikujaan. Irakin sota, talousvaikeudet, amatöörimainen hallinto (muistatteko reagoinnin Katrina-hurrikaaniin?), sekä maan huono kansainvälinen maine leimasivat republikaanien liki absoluuttisen vallan aikakautta. Demokraattien pitää kysyä amerikkalaiselta josko he todella haluavat palata 2000-luvulle.

3. Paikallista kampanjat
Gallupit osoittavat republikaanien olevan tällä hetkellä suositumpia kuin demokraatit, mutta tilanne muuttuu osavaltiotasolla. Demokraattien pitää painottaa kampanjoiden paikallista luonnetta, kertoa kuinka heidän ehdokkaansa edustavat Georgiaa, New Yorkia, Iowaa, jne, eikä kansallista Demokraattista puoluetta.

4. Sijoita rahaa mobilisointiin
Demokraattien suurin riski on, että pettyneet potentiaaliset demokraattien äänestäjät pysyvät kotona. Nyt demokraattien olisi hyvä sijoittaa enemmän huomiota ja rahaa ylös, ulos, ja vaaliuurnille -kampanjoihin kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Afroamerikkalaisten kirkkojen, ammattiliittojen, sekä kaupunkilaisten äänestäjien tehokas mobilisointi voi rajoittaa tappioita varsinkin urbaaneilla alueilla.

5. Mainosta demokraattien saavutuksia
Demokraatit ovat olleet aktiivisia valtakautensa aikana. He puskivat läpi terveydenhoidon uudistuksen, pankkilain, talouden stimulointipaketin, sekä tukun muita mittavia lakeja. Monet lait herättävät ristiriitaisia tunteita, mutta demokraatit voivat ainakin osoittaa olevansa aikaansaavaa porukkaa.

Seuraavassa postissa puimme republikaanien voittostrategioita.

Soundtrack: Red Hot Chili Peppers, Fight Like a Brave.