Vaaliennuste: Ja USA:n seuraava presidentti on...

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

On tarpeetonta sanoa, että nämä ovat olleet omalaatuisimmat vaalit ehkä noin vuosisataan. Poikkeukselliset pääehdokkaat, uudet vaaliteemat ja poliittisesti sekoittuneet pakat eivät silti ole syrjäyttäneet vanhoja rakenteita. Puolueet nojaavat edelleen samoihin äänestäjiin ja koalitioihin kuin 1990–2000-luvuillakin.

Jos minun olisi pakko veikata voittajaa, löisin melko maltillisen vedon Hillary Clintonin puolesta. Demokraattien ruohonjuurikoneisto on erinomainen. Maan demografiset muutokset suosivat demokraatteja, ja Donald Trump on tehnyt likipitäen parhaansa karkoittaakseen loputkin naiset ja vähemmistöt puolueensa riveistä.

Clintonia auttaa vahva demokraattinen palomuuri. Voittaakseen vaalit Trumpin on saatava puolelleen jokainen vaa’ankieliosavaltio sekä pari demokraattista osavaltiota. Toistaiseksi miehen mahdollisuudet näyttävät parhailta New Hampshiressä, Michiganissa tai Pennsylvaniassa, mutta niidenkin voittaminen vaatisi Trumpin kampanjalta aikamoista kolmen pisteen heittoa puolesta kentästä.

Yllätyksen mahdollisuus on silti olemassa. Iso osa amerikkalaisista ei vieläkään tiedä, ketä he aikovat äänestää tai eivät kerro sitä julkisesti. Libertaarien äänestäjät saattavat siirtyä vaaliuurnilla Trumpin taakse. Julkisen liikenteen pettäminen jossain avainkaupungissa saattaa heiluttaa vaalitulosta.

Liki vuosikymmenen kokemuksella luotan vankiten Nate Silverin fivethirtyeight.com-sivustoon. Ensiluokkainen demografisen ja muun poliittisen datan analyytikko ennusti neljä vuotta sitten jokaisen osavaltion oikein.