Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Vaaliennuste: Ja USA:n seuraava presidentti on…

Blogit Americana 8.11.2016 12:31
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

On tarpeetonta sanoa, että nämä ovat olleet omalaatuisimmat vaalit ehkä noin vuosisataan. Poikkeukselliset pääehdokkaat, uudet vaaliteemat ja poliittisesti sekoittuneet pakat eivät silti ole syrjäyttäneet vanhoja rakenteita. Puolueet nojaavat edelleen samoihin äänestäjiin ja koalitioihin kuin 1990–2000-luvuillakin.

Jos minun olisi pakko veikata voittajaa, löisin melko maltillisen vedon Hillary Clintonin puolesta. Demokraattien ruohonjuurikoneisto on erinomainen. Maan demografiset muutokset suosivat demokraatteja, ja Donald Trump on tehnyt likipitäen parhaansa karkoittaakseen loputkin naiset ja vähemmistöt puolueensa riveistä.

Clintonia auttaa vahva demokraattinen palomuuri. Voittaakseen vaalit Trumpin on saatava puolelleen jokainen vaa'ankieliosavaltio sekä pari demokraattista osavaltiota. Toistaiseksi miehen mahdollisuudet näyttävät parhailta New Hampshiressä, Michiganissa tai Pennsylvaniassa, mutta niidenkin voittaminen vaatisi Trumpin kampanjalta aikamoista kolmen pisteen heittoa puolesta kentästä.