Vaalien uudet tähdet

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Jokaiset vaalit tuovat pari uutta tähteä Yhdysvaltain poliittiselle kentälle. Uudet tähdet asuvat mediassa, ja heistä kuhistaan puolueensa mahdollisina presidenttiehdokkaina.

Tämä vaalikausi luo yhden uuden tähden, yhden kulttisankarin, sekä vakiinnuttaa yhden hahmon aseman shiia-oikeiston sankarina. Kuulemme seuraavat vuodet tästä triosta enemmän kuin halusimmekaan.

Uusi tähti: Marco Rubio
Floridan republikaanien ehdokas senaattoriksi. Kiitos teekutsu-liikkeen vahvan tuen, Rubio päihitti republikaanien esivaaleissa istuvan kuvernööri Charlie Cristin. Kuubalais-amerikkalainen Rubio on urheilullinen, karismaattinen, älykäs, ja marssii uuden oikestoradikalismin pillin tahdissa. Hänestä kehittynee erittäin tehokas republikaanien uuden agendan puhemies mediassa.

Kulttisankari: Rand Paul
Paulin valinta ei ole vielä täysin kirkossa kuulutettu, mutta hän silti voittanee Kentuckyn senaattivaalit. Rand (Ronin poika) Paul edustaa ideologista libertaari-republikanismia puhtaimmillaan. Miehen vankka usko yövartijavaltio-ajatteluun nostattaa maltillisen enemmistön kulmakarvoja, mutta tosiuskovien iho nousee innostuksesta kananlihalle, kun Paul kertoo vakaumuksestaan, että valtiolla ei ole oikeutta estää yksityisiä kansalaisia ja yrityksiä harrastamasta rotuerottelua.

Kiintotähti: Sarah Palin
Tämä vaalikausi osoitti, että Palinista on tullut pitkäikäinen ilmiö republikaanien oikestosiiven parissa. Sekä Rubio että Paul päihittivät republikaanista establishmentiä edustaneet esivaalivastustajansa Palinin sekä teekutsu-liikkeen avulla. Jotkut Palinin kannattamista nousukkaista ovat olleet huteja (Christine O’Donnell), mutta joka tapauksessa konservatiivien kansannousu on ollut vakuuttava esimerkki Palinin suosiosta vihaisen kansanosan parissa.

Tällä hetkellä Palin näyttää vahvasti republikaanien kärkiehdokkaalta republikaanien vuoden 2012 presidenttiehdokkuuteen. Ihan tosi!

Soundtrack: New Kids on the Block, Hangin’ Tough.