Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Vaalien rahahanat auki!

Blogit Americana 22.1.2010 14:44
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltain Korkein oikeus antoi eilen poliittisesti pitkävaikutteisimman sekä kiistanalaisimman päätöksensä sitten Gore v. Bushin.

Tuomareiden 5-4 Citizens United v. Federal Election Commission –päätös poistaa rajoitukset yksityisen rahan käytöstä vaalikampanjoissa. Korporaatiot, ammattiliitot, ja syvätaskuiset organisaatiot saavat nyt polttaa niin paljon pelimarkkoja kuin huvittaa tukeakseen tai kampittaakseen ehdokkaita.

Amerikkalaiset ovat jo reilun vuosisadan väitelleet yksityisen rahan roolista vaalikampanjoissa. Rajoituksien kannattajat ovat puolustaneet kantaansa rahan rappeuttavalla vaikutuksella demokratiaan. He pelkäävät, että korporaatioiden tai ay-järjestöjen maksamat kampanjat pistävät politiikot rahoittajiensa liekaan. Massiiviset kampanjat hukuttavat keskustelun ja rappeuttavat poliittista kulttuuria.

Rajoittamattoman rahoituksen puolustajat perustelevat kantaansa sananvapaudella. He uskovat, että järjestöillä ja yksityisillä kansalaisilla on perustuslaillinen oikeus toitottaa viestiään ja polttaa prosessissa niin paljon omia rahojaan kuin he haluavat.

Eilinen päätös synnytti kommenttien ja reaktioiden myrskyn. Liberaalit ovat olleet päätöksestä valtaosin tyrmistyneitä, konservatiivit riemuissaan. Konservatiivisten tuomareiden äänin tehty päätös on selkeä voitto republikaaneille.

Tämän vuoden marraskuun kongressivaalit menivät päätöksen myötä uusiksi. Uskon, että edessä on aggressiivisimmat, näkyvimmin mainostetut, sekä negatiivisimmat vaalit miesmuistiin. Ja ne päättyvät selkeään republikaanien voittoon.

Soundtrack: Abba, Money, Money, Money.