Uutisia Wall Streetin varjotodellisuudesta

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Talouspopulismi on vaarallinen ja tragikoominen ilmiö. Mutta joskus finanssisektori suorastaan kerjää ivaa ja raivoa.

AIG pohtii valtion haastamista oikeuteen, sillä pankkien pelastuspaketti ei ollut kuulemma heille suosiollinen.

Muutama päivä sitten näin televisiossa AIG:n ”Thank you, America!” –mainosspotin. Vakuutusalan jättiläinen kiittää spotissa amerikkalaisia veronmaksajia auttavan käden ojentamisesta vuoden 2008 finanssikriisin mainingeissa. AIG kertoo mainoksessa maksaneensa takaisin koko avustussumman, korkojen kera. Nyt firma haluaa kiittää amerikkalaisia sen pelastaneesta lainasta.

Mainos oli hyvää yhteiskuntasuhteiden hoitoa ja hieno ele, ajattelin. Mutta pian luin taloussivuilta, että samainen AIG harkitsee Yhdysvaltojen haastamista oikeuteen, sillä valtion vaatima 14.5 prosentin korko lainasummalle oli heidän mukaansa koronkiskontaa.

AIG:n aikeet kertovat jälleen Wall Streetin täydellisestä vieraantumisesta kuolevaisten asuttamasta todellisuudesta.

AIG oli eräs finanssiromahduksen suurimpia syyllisiä, takaamalla miljoonittain kyseenalaisia asuntolainoja ylikuumenneiden markkinoiden keskipisteessä. Kun finanssikupla puhkesi, Yhdysvallat arvioi, että ilman AIG:n pelastamista dominot kaatuisivat kautta maailman. AIG sai valtiolta $182 miljardin lainan firman pelastamiseksi.

AIG valittaa nyt, reilut neljä vuotta myöhemmin, lainan korkeasta korosta. Sen mukaan valtio käytti hyväkseen firman ahdinkoa, ja firman sijoittajat ansaitsevat kompensointia.

Newyorkiksi sanottuna firman chutzpah on melkoinen. Valtion haastaminen oikeuteen olisi eettisesti melko huonosti perusteltava teko. Finanssimarkkinoiden keikkuessa kaaoksen partaalla 14.5 prosenttia ei ollut huono korko. AIG olisi myös voinut kieltäytyä lainasta ja mennä konkurssiin/uudelleenjärjestelyyn ja katsoa, miltä kapitalismi näyttää tästä vinkkelistä. Lopuksi, oikeusjuttu olisi yhteiskuntasuhteiden sekä pr:n suhteen AIG:lle katastrofi, joka todennäköisesti johtaisi mittavaan asiakasboikottiin sekä firman arvon laskuun markkinoilla.

AIG:n johtokunta kokoontuu tänään päättääkseen mahdollisesta osallistumisestaan valtion vastaiseen haasteeseen. Kokouksesta on nyt tulossa myös Wall Streetin etiikan koetinkivi sekä testitapaus siitä, josko firmat todella ajattelevat, että heidän versiossaan kapitalismista voitot on aina ohjattava yksityisille ja tappiot veronmaksajille.

Soundtrack: Liza Minelli, Losing My Mind.