Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Urheilutähdet ja Trump sanasodassa – polvistuminen on osa pitkää protestoinnin perinnettä

Blogit Americana 26.9.2017 09:50
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Urheilijoiden polvistuminen kansallislaulun aikana oli viikonlopun puheenaihe Yhdysvalloissa.

Kymmenet urheilijat – erityisesti amerikkalaisen jalkapallon ammattilaiset – polvistuivat kansallislaulun aikana protestoidakseen rasismia, poliisin väkivaltaisuutta ja presidentti Donald Trumpin lausuntoja.

Polvistuminen protestina alkoi syksyllä 2016, silloisen San Francisco 49ersin pelinrakentaja Colin Kaepernickin yhden miehen liikkeenä. Muutama pelaaja ryhtyi seuraamaan esimerkkiä, mutta protestit olivat ensi alkuun rajallisia.

Protestit levisivät kuluvan syksyn myötä, ja ne huipentuivat sunnuntaina 24. syyskuuta.

Presidentti Trump sanoi perjantaina 22. syyskuuta puheessaan Alabamassa, että NFL-joukkueiden omistajien pitäisi erottaa protestoivat pelaajat.

Trumpin lausunto, kuten arvata saattoi, ainoastaan ruokki protesteja. Lukuisat pelaajat, joukkueiden omistajat, poliitikot ja kommentaattorit tuomitsivat Trumpin painottaen sananvapautta ja Yhdysvaltojen historian pitkää protestoinnin perinnettä, urheilu mukaan luettuna.

 

Monet valtaosin afroamerikkalaiset urheilutähdet ovat olleet aktiivisia ja kiisteltyjä poliittisia hahmoja ja aktivisteja.

Baseballin integroinut Jackie Robinson oli kentällä hiljaa, mutta sen ulkopuolella hän oli vankka ja aktiivinen kansalaisoikeuksien puolestapuhuja.

Muhammad Ali tunnettiin aktivismistaan miltei yhtä hyvin kuin taidoistaan nyrkkeilykehässä.

Vanhemmat eurooppalaisetkin muistavat Tommie Smithin ja John Carlosin nyrkkiin puristetut kädet Méxicon olympialaisten palkintopallilla.

Valtaosa amerikkalaisista ei pidä protesteista. Mielenosoitukset status quota vastaan ovat vain harvoin valtaväestön mieleen.

Tänään Martin Luther King, Jr. on Atlantan ikoni ja liki kaikkien amerikkalaisten ihailema kansalaisoikeusliikkeen ja pasifistisen kansalaistottelemattomuuden keulakuva. Mutta miehen elinaikana valtaosa valkoisista amerikkalaisista piti häntä kommunistien kätyrinä ja laittomana rettelöijänä.

Poliittinen aktivismi ja protestointi – sekä niistä valittaminen – ovat yhtä amerikkalaisia kuin omenapiirakka. Tämän päivän kritiikki sikseen veikkaan, että muutaman vuosikymmenen päästä historiankirjat kiittävät Kaepernickin ja kumppaneiden rasismin vastaista aktivismia ja omistautumista poliisin toimintatapojen uudistuksille.

 

Soundtrack White Stripes, Seven Nation Army.