Ukrainassa vietetään 1900-luvun hautajaisia: Venäjän kompurointi avaa Euroopalle oven uuteen vuosisataan

Euroopan mailla on mahdollisuus tehdä mantereesta aikaisempaa demokraattisempi, vapaampi ja yhtenäisempi.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Vuonna 1994 historioitsija Eric Hobsbawm julkaisi kirjan The Age of Extremes: The Short Twentieth Century, 1914–1991. Aiemmin Hobsbawn oli kirjoittanut pitkästä 1800-luvusta, joka alkoi Ranskan vallankumouksesta ja päättyi elokuun 1914 tykkien jylinään. Nyt hänen mukaansa 1900-luku historiallisena aikakautena loppui Neuvostoliiton romahtamiseen.

Vankkana marxilaisena Hobsbawm näki kommunismin ja Neuvostoliiton kaatumisen vuosisadan henkisenä päätepisteenä. Satunnaisesta kritiikistä huolimatta Neuvostoliitolla oli pehmeä nurkkaus miehen sydämessä.

Hobsbawmille, kuten miljoonille muille läntisen maailman kasvateille, 1900-luku merkitsi ennen kaikkea ideologista kilvoittelua Neuvostoliiton johtaman itäblokin ja läntisen maailman välillä. Vaikka sen polttopiste oli Euroopassa, kilvoittelu vaikutti koko maailmaan. Neuvostoliiton kaatumisen myötä tämä taistelu, ja sen myötä 1900-luvun historian keskeinen teema, oli ohi.

Mutta entä jos Hobsbawmin arvio ei osunutkaan aivan kohdalleen. Entä jos Neuvostoliiton idea isovenäläisenä, keskusvetoisena etupiiriprojektina onkin kaatumassa vasta nyt? Kuten jotkut sosiaalisen median poliittiset filosofit ovat esittäneet: vietetäänkö Ukrainassa pitkän 1900-luvun hautajaisia?