Työpaikat vastaan maapallomme tulevaisuus

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen sopimus hiilidioksiidipäästöjen rajoittamisesta on historiallinen. Valitettavasti alkukuun vaaleissa ilmastomuutoksen kieltäjät ottivat vallan senaatista ja vaikeuttivat sopimuksen toimeenpanoa ja vastuullista ymparistöpolitiikkaa.

Presidenttien Barack Obaman ja Xi Jinpingin allekirjoittama sopimus maailman kahden johtavan saastuttajan välillä on iso askel, niin käytännöllisesti kuin symbolisestikin. Ei niin yllättäen, kongressin republikaanit ovat olleet raivoissaan Obaman lupauksesta leikata Yhdysvaltojen hiilidioksiidipäästöjä 26 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2025 mennessä.

Ilmastonmuutoksen kieltäjät tai siitä piittaamattomat bisnesrepublikaanit ovat kontrolloineet puolueen kongressiryhmää jo vuosikymmeniä. Kongressivaaleissa ilmastonmuutoksen kieltäjät ottivat nyt haltuunsa myös senaatin, James Inhofe (r., Oklahoma) etunenässä.

Inhofesta on tulossa senaatin ympäristöasioista vastaavan valiokunnan johtaja. Hän on johdonmukainen ilmastonmuutoksen kieltäjä, joka on koko uransa vastustanut liki kaikkia ympäristönsuojelua ja saastepäästöjen rajoituksia koskevia aloitteita.

Inhofen todennäköinen valinta ympäristöasioiden valiokunnan johtoon on puhdas keskisormen vilautus demokraateille ja ympäristöaktivisteille. Inhofe kommentoi republikaanien vaalivoittoa ja omaa tehtäväänsä sanomalla, että ”kun uusi kongressi astuu virkaan, teen kaikkeni rajoittaakseni ympäristönsuojeluviraston valtaa ja sen asettamia säännöksiä”.