Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Työllisyys kohentuu – varsinkin siirtolaisille

Blogit Americana 4.3.2011 15:51
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltain työmarkkinat ovat erittäin terveessä nousussa. Sekä valtion tilastot että naapuruston amigo-indeksi tarjoavat todistuskappaleita.

Helmikuun tilastot osoittavat Yhdysvaltain luoneen 192000 uutta työpaikkaa. Julkinen sektori menetti 30000 työpaikkaa, mutta yksityiset yritykset kasvattivat työvoimaansa 222000 hengellä. Kasvu on voimakkainta vuosikymmeniin.

Täysin epätieteelliset havaintoni naapuruston Shellin parkkipaikalta kertovat myös talouden ja työmarkkinoiden piristymisestä. Vuosi sitten huoltoaseman pihalta löytyi vain muutama epätoivoinen meksikolaissiirtolainen, jotka sitkeästi heiluttivat kättään ohiajaville lava-autoille päivän työkeikan ja muutaman dollarin toivossa. Tuhannet toivottomat meksikolaiset olivat palanneet takaisin kotiseuduilleen. Tänään parkkipaikalla hengailee 20-30 miestä, ja autot pysähtelevät tasaisin väliajoin hakemaan apua kevätremontteihin ja puutarhatöihin.

Siirtolaiset, lailliset ja laittomat, ovat pärjänneet tässä taloustilanteessa paremmin kuin monet amerikkalaiset. He ovat, usein kirjaimellisesti, nälkäisempiä kuin syntyperäiset työnhakijat. Varsinkin laittomat siirtolaiset, jotka eivät saa juuri minkäänlaista julkista avustusta, ottavat vastaan mitä tahansa työtä liki millä tahansa palkalla. Siirtolaisten joustavuus ja matalat palkkavaatimukset tekevät heistä helposti palkattavaa ja irtisanottavaa työvoimaa.

Silmämääräinen amigo-indeksini on kertonut työmarkkinoiden piristymisestä jo reilun puolen vuoden ajalta. Raha kiertää taas alueen latino-kortteleissa. Viralliset työmarkkinat laahaavat muutaman kuukauden perässä, mutta kasvu leviää myös dokumentoidulle sektorille – elleivät öljymarkkinat tarjoa uutta shokkia.

Soundtrack: Los Lobos, La Pistola y el Corazon.