Tuloerojen kaventaminen: republikaanien uusi strategia?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kasvavat tuloerot ovat muodostaneet Yhdysvaltojen talouden ehkä tärkeimmän puheenaiheen viime vuosikymmeninä.

Vaurauden keskittyminen on kasvanut niin rajusti, että jopa republikaanit kutsuvat sitä nykyisin ongelmaksi. Puolue on viime aikoina lähettänyt signaaleja, joiden mukaan se aikoo ottaa tuloerojen kaventamisen osaksi ensi vuoden vaalikampanjaansa.

Aikaisempi republikaanien strategia on painottanut vankkumatonta uskoa markkinoiden moraaliin ja kykyyn korjata itse omat vääristymänsä. Puolue on toistanut vanhaa mantraansa, jonka mukaan jokainen amerikkalainen voi menestyä kovalla työllä. Se on sivuuttanut puheet varallisuuserojen kasvusta vaarallisena luokkariitojen kylvämisenä sekä sosialistisena propagandana.

Tietoisuus tulo- ja varallisuuserojen kasvusta sekä sosioekonomisen liikkuvuuden hidastumisesta on saavuttanut kriittisen massan. Mikäli republikaanit mielivät Valkoiseen taloon, heidänkin on nyt pakko julkisesti tiedostaa ongelman olemassaolo sekä tarjota siihen ratkaisuja. Puolue on saavuttanut ensimmäisen vaiheen, mutta toinen on vielä hakusessa.

Jeb Bush, republikaanien establishmentin lipunkantaja, on puhunut tarpeesta kaventaa tuloeroja. Kristillinen moralisti Rick Santorum ja Bushin ehkä vahvin haastaja Chris Christie ovat myös nostaneet köyhyysongelman pöydälle.