Tulen viemää: Atlanta ja sisällissodan viimeinen sinetti

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Atlantan tuhosta on nyt 150 vuotta. Kaupungin totaalinen hävitys rikkoi Etelän selkärangan ja antoi viimeisen voitelun Konfederaatille.

Konfederaatin tuho oli alustettu Gettysburgissa 1.3.7.1863. Kolmen päivän taistelut päättivät Etelän yritykset rapauttaa liittovaltion sotamoraali pieksemällä jenkit heidän omalla maaperällään. Gettysburgin teräsmyrsky iski syvän loven Etelän miesvoimaan ja nostatti liittovaltion sotahenkeä.

Gettysburgin jälkeen Etelän armeija oli laahannut jalkojaan taistelusta toiseen. Sen sotilaat olivat liian ylpeitä luovuttamaan, ja Etelän politiikot vakuuttelivat kansalaisilleen, että reitti itsenäisyyteen oli edelleen mahdollinen.

Miljoonat pohjoisen asukkaat vastustivat sotaa ja presidentti Lincolnia. Hänen demokraattinen vastaehdokkaansa, kenraali George B. McClellan, oli luvannut irtautua sodasta ja antaa Etelän itsenäistyä. Etelän poliittinen ja sotilaallinen johto toivoivat, että sitkeä taistelu voisi parantaa McClellanin edustaman rauhanopposition asemia Pohjoisen vaaleissa.

Strategia ei ollut täysin toivoton. Lincoln oli erittäin epäsuosittu, ja jopa hän itse uskoi häviävänsä marraskuun 1864 vaalit. Lopulta Lincoln ratsasti uudelleenvalintaan Atlantan kautta. Liittovaltion kenraali William T. Sherman valtasi Atlantan syyskuussa, kuukausien piirityssodan jälkeen. Atlantan valtaus nosti Lincolnin suosiota, ja äänestäjät antoivat Lincolnille mahdollisuuden saattaa sota päätökseen.