Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Tulen viemää: Atlanta ja sisällissodan viimeinen sinetti

Blogit Americana 13.11.2014 12:00
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Atlantan tuhosta on nyt 150 vuotta. Kaupungin totaalinen hävitys rikkoi Etelän selkärangan ja antoi viimeisen voitelun Konfederaatille.

Konfederaatin tuho oli alustettu Gettysburgissa 1.3.7.1863. Kolmen päivän taistelut päättivät Etelän yritykset rapauttaa liittovaltion sotamoraali pieksemällä jenkit heidän omalla maaperällään. Gettysburgin teräsmyrsky iski syvän loven Etelän miesvoimaan ja nostatti liittovaltion sotahenkeä.

Gettysburgin jälkeen Etelän armeija oli laahannut jalkojaan taistelusta toiseen. Sen sotilaat olivat liian ylpeitä luovuttamaan, ja Etelän politiikot vakuuttelivat kansalaisilleen, että reitti itsenäisyyteen oli edelleen mahdollinen.

Miljoonat pohjoisen asukkaat vastustivat sotaa ja presidentti Lincolnia. Hänen demokraattinen vastaehdokkaansa, kenraali George B. McClellan, oli luvannut irtautua sodasta ja antaa Etelän itsenäistyä. Etelän poliittinen ja sotilaallinen johto toivoivat, että sitkeä taistelu voisi parantaa McClellanin edustaman rauhanopposition asemia Pohjoisen vaaleissa.