Tuhoavatko tunteet akatemian?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Amerikkalaisten yliopistojen keskustelukulttuuri on rapautunut pahasti viime vuosikymmeninä.

Kun istuin amerikkalaiseen luentosaliin ensimmäistä kertaa vuonna 1992, New Left -ideologia oli vahvasti ankkuroitunut amerikkalaiseen akateemiseen maailmaan ja valtaosa sen edustamista ajatuksista oli rikastuttanut omaa alaani, Yhdysvaltojen historiaa.

Naisten, afroamerikkalaisten ja muiden vähemmistöjen näkökulmat avasivat uusia ja aurinkoisia ikkunoita tutkimukseen. New Left -tutkijat rikastivat tiukkojen marxilaisten teorioiden ja konsensuskoulukunnan idealismin hallitsemaa kenttää.

Jossain vaiheessa avoimuus uusille näkökulmille ja tietoisuus identiteettien roolista kulttuurin luomisessa muuttui tiukkahuuliseksi, sulkeutuneeksi ja vihaiseksi syyllistämiseksi sekä sen vastakappaleeksi: uhrimentaliteetiksi. Tänään akatemian keskeiset ihanteet, älyllinen rehellisyys ja avoimuus, ovat vaarassa.

The Atlantic käsittelee tuoreessa ja erinomaisessa artikkelissaan amerikkalaisen akatemian hälyyttävää herkkyyttä opiskelijoiden tunteille. Yhä useammat opiskelijat eivät halua kuulla mitään, joka saattaa jollain tavoin kyseenalaistaa heidän maailmankuvansa tai ravistaa heidän tunnemaailmaansa. Valitettavan monet yliopistot ja professorit ovat antaneet periksi, sanitoiden luentoja ja opintomateriaaleja tavalla, joka vahingoittaa koko akatemian pohjimmaista missiota.