Tuhansien taalojen urheiluviihdettä

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Joulupukki toi lahjaksi kaksi lippua tämän illan Atlanta Hawks-New York Knicks koripallomatsiin. Paikat ovat melko kaukana eturivistä, mutta silti ne maksoivat reilut 60 dollaria kappale. Otteluiden lipunhinnat todistavat, että ei tämä lama urheilufanien päähän käy.

Atlanta Falcons, pitäjän kainalopallojoukkue, ilmoitti juuri nostavansa ensi kauden lippujen hintoja. Kausilippu (kahdeksan kotiottelua) hyvälle paikalle maksaa nyt $1839, eli $230 per matsi. Yksittäinen Thrashers-lippu lähelle kaukaloa heiluu sadan dollarin molemmin puolin.

Mustan pörssin hinnat ovat, luonnollisesti, vielä pöyristyttävämpiä. Halvimmat liput ensi viikon sunnuntaina pelattavaan Super Bowliin maksavat $2000/kappale, ja kalleimmat $23729! Parhaat paikat amerikkalaisen yliopistokoriksen historiallisimpaan hegemoniamatsiin, Duke v. University of North Carolina -peliin, lähtevät hintaan $2500/lippu.

Yhdysvalloissa elää vahva osallistumisen kulttuuri, ja amerikkalaiset ovat ehdottomasti urheiluhulluin tietämäni kansakunta. Amerikkalaiset ovat myös valmiita säästämään pitkään ja sitkeästi, ainoastaan törsätäkseen rahat yhden illan konsertti- tai urheilutapahtumaelämykseen. Mutta 2000 taalaa jenkkifutismatsista?…

Yhdysvaltain vuosivälin 2008-2010 lama oli syvin ja pahin meikäläisen kokema taloudellinen notkahdus (muutin pois Suomesta juuri 1990-luvun taantuman päästessä kunnolla vauhtiin). Silti, miten huono voi olla talous, jossa miljoonilla on vielä varaa pistää koko perheen lomamatkan hinta parin tunnin urheilutapahtumaan?

Soundtrack: Trick Daddy, Take It to the House.