Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Tsarnaev ja viranomaisten virheaskeleet

Marko Maunula
Blogit Americana 22.4.2013 18:33

Viranomaiset ja presidentti Obaman hallinto ovat päättäneet, etteivät he lue ns. Miranda-oikeuksia Bostonin terrori-iskuista pidatetylle Dzhokhar A. Tsarnaeville. Tämä on äärimmäisen huono päätös.

Jokainen televisiota katsova suomalainen tietää amerikkalaisille pidätetyille luettavan ns. Miranda-lausunnon: ”Teilla on oikeus olla hiljaa. Kaikki mitä sanotte voidaan käyttää oikeudessa teitä vastaan,” jne. Oikeus olla hiljaa sekä saada jutella asianajajan kanssa ovat perustavaa laatua olevia amerikkalaisten oikeuksia.

Viranomaiset ovat päättäneet sivuuttaa Mirandan Tsarnaevin tapauksessa. Päätös perustuu vuonna 1980 säädettyyn lakiin, joka sallii Miranda-oikeuksien tilapäisen sivuuttamisen, jos virkavallalla on syytä epäillä yleisen turvallisuuden olevan vaarassa.

Jos Tsarnaev osoittautuu syylliseksi, lasten ja muiden siviilien tappaja ansaitsee viettää loppuelämänsä kiven sisässä. Mutta ennen tuomiota hän ansaitsee kaikki rikoksista epäiltyjen perustuslailliset oikeudet. Kyse ei ole ainostaan Tsarnaevin oikeuksien, mutta koko amerikkalaisen järjestelmän puolustamisesta sekä terrorismin vastaisen taistelun asettamisesta oikeisiin mittasuhteisiinsa.

Tsarnaevin poikkeuksellinen käsittely oikeusjärjestelmässä korottaa hänet tavallisen rikollisen yläpuolelle. Häntä pitää käsitellä kuin ketä tahansa tavallista murhasta, murhayrityksestä yms. epäiltyä vakavaa rikollista. Poikkeuskäsittely paitsi kaventaa amerikkalaisten luottamusta oikeuslaitoksen viileään puolueettomuuteen, mutta se myös luo tahatonta glooriaa vastenmielisten ja väkivaltaisten rikollisten ympärille. Terrorismin puolustajat sekä vaistonvaraiset läntisen demokratian vihaajat saavat näin lisää vettä myllyihinsä.

Viranomaisten päätös erityiskäsittelystä on valitettavan tyypillistä nykyiselle sekä sitä edeltäneelle hallinnolle. Terrorin synnyttämän hysterian rippeet elävät vielä paitsi median, mutta myös joidenkin politiikkojen ja viranomaisten mielissä.

Soundtrack: The Bobby Fuller Four, I Fought the Law.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

USA meuhkaa ihmisoikeuksillaan, mitkä ovat suomalaisittain aivan huijausta. Suomen rikos- ja prosessilaissa ei tunneta mirandoja ja pykälät ovat samoja kaikille kaikentyyppisistä asioista. Markojen kannattaisi tuoda kansainvälisissä yhteyksissä esille suomalaista tunnekuohuista vapaata mallia esikuvana.

Kerran kannattamani John McCain kannatti Tsarnajevin käsittelyä ”vihollistaistelijana” ja sotaoikeutta. No se olisi ollut jo perustuslain vastaistakin. Tuskin Obaman hallinto tähän voi puuttua sillä USA:ssa kuten meilläkin on riipumaton oikeuslaitos.

Sensijaan syytettä on esitetty yleisen vaaran aiheuttamisesta ”massatuhoaseella”.
Tämä syyte veisi liittovaltion oikeuteen ja mahdollistaisi kuolemantuomionkin. Massachusets on poistanut kuolemantuomion joskus vuonna 1984

Arvelen, että kuitenkin enemmistö perusamerikkalaisista hyväkysyy Obaman lakiin perustuvan päätöksen evätä Miranda-oikeuden, heille kun riittää mielikuva ulkomaisista islamilaisista.

Meidan on vaikea ymmartaa amerikkalaisten traumaa, joka syntyi WTC joukkotuhosta ja siita mielettomasta tuhon ja epatoivon ilmapiirista.

Talouden ja yhteiskunnallisen eriarvoisudden kasvun kalvaessa kansalaisia ääri-ilmiöt – kaikilla tasoilla ja tavoilla – lisääntyvät. Niin myös lynkkausmieliala. En voi muuta kuin yhtyä kirjoittajan käsityksiin. ”Viranomaisten päätös erityiskäsittelystä on valitettavan tyypillistä nykyiselle sekä sitä edeltäneelle hallinnolle. Terrorin synnyttämän hysterian rippeet elävät vielä paitsi median, mutta myös joidenkin politiikkojen ja viranomaisten mielissä.”

Terrorismin vastainen sota oli helppo aloittaa, mutta sen lopettaminen ihmisten mielistä ei niin vain onnistu. Millä mahdoimmekaan taistella terrorismia vastaan ennen kuin oli WTC? Kannattaisi ehkä ottaa oppia sieltä? Edes yrittää?

On tietysti kiva, että USA toteuttaa lakejaan tämänkaltaisten kaverien kanssa, vaikka he ja heidän ideologiansa eivät laeista mitään välitäkään. Mutta siinä kai se perimmäinen ero onkin?

Onneksi Tsarnajev ei tule jäämään tyystin vaille tukea toimintojensa jatkokäsittelyssä. Bostonin uhrien jäähtyessä oikeinajatteleva media lämpenee suojellessaan tappajien ihmisoikeuksia.

Kysymyshän on toimittajien tunteista, ei uhrien omaisten.

Lähipäivinä saamme valistunutta tietoutta tappajaveljesten onnettomasta taustasta. ”Uskonnon” mahdollinen osuus motivaatiotekijänä on jo häivytetty.