Tsarnaev ja viranomaisten virheaskeleet

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viranomaiset ja presidentti Obaman hallinto ovat päättäneet, etteivät he lue ns. Miranda-oikeuksia Bostonin terrori-iskuista pidatetylle Dzhokhar A. Tsarnaeville. Tämä on äärimmäisen huono päätös.

Jokainen televisiota katsova suomalainen tietää amerikkalaisille pidätetyille luettavan ns. Miranda-lausunnon: ”Teilla on oikeus olla hiljaa. Kaikki mitä sanotte voidaan käyttää oikeudessa teitä vastaan,” jne. Oikeus olla hiljaa sekä saada jutella asianajajan kanssa ovat perustavaa laatua olevia amerikkalaisten oikeuksia.

Viranomaiset ovat päättäneet sivuuttaa Mirandan Tsarnaevin tapauksessa. Päätös perustuu vuonna 1980 säädettyyn lakiin, joka sallii Miranda-oikeuksien tilapäisen sivuuttamisen, jos virkavallalla on syytä epäillä yleisen turvallisuuden olevan vaarassa.

Jos Tsarnaev osoittautuu syylliseksi, lasten ja muiden siviilien tappaja ansaitsee viettää loppuelämänsä kiven sisässä. Mutta ennen tuomiota hän ansaitsee kaikki rikoksista epäiltyjen perustuslailliset oikeudet. Kyse ei ole ainostaan Tsarnaevin oikeuksien, mutta koko amerikkalaisen järjestelmän puolustamisesta sekä terrorismin vastaisen taistelun asettamisesta oikeisiin mittasuhteisiinsa.

Tsarnaevin poikkeuksellinen käsittely oikeusjärjestelmässä korottaa hänet tavallisen rikollisen yläpuolelle. Häntä pitää käsitellä kuin ketä tahansa tavallista murhasta, murhayrityksestä yms. epäiltyä vakavaa rikollista. Poikkeuskäsittely paitsi kaventaa amerikkalaisten luottamusta oikeuslaitoksen viileään puolueettomuuteen, mutta se myös luo tahatonta glooriaa vastenmielisten ja väkivaltaisten rikollisten ympärille. Terrorismin puolustajat sekä vaistonvaraiset läntisen demokratian vihaajat saavat näin lisää vettä myllyihinsä.

Viranomaisten päätös erityiskäsittelystä on valitettavan tyypillistä nykyiselle sekä sitä edeltäneelle hallinnolle. Terrorin synnyttämän hysterian rippeet elävät vielä paitsi median, mutta myös joidenkin politiikkojen ja viranomaisten mielissä.

Soundtrack: The Bobby Fuller Four, I Fought the Law.